O tom, že práce strážníka zahrnuje i lidský rozměr, dokazuje příběh ostravské strážnice, která pomohla 93leté seniorce v nouzi. Příběh se začal odvíjet v neděli 24. července v dopoledních hodinách v Ostravě-Porubě, kdy strážnice Hana Kminiaková prováděla pravidelnou obchůzku ve svém přiděleném okrsku.

"Strážnice Hana Kminiaková je zařazena na pozici okrskáře. Součástí náplně práce okrskáře jsou i návštěvy seniorů, kteří jsou klienty Senior linky a kteří bydlí v jemu přiděleném okrsku.Právě při jedné takové kontrolní obchůzce se Hana Kminiaková setkala s třiadevadesátiletou seniorkou v nouzi," vysvětluje mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů. 

Odročené hlavní líčení s Petrem Kramným u okresního soudu v Ostravě.
I kdyby Kramný uspěl se žádostí o obnovu procesu, skončí u soudkyně Gilové

V rámci rozhovoru si seniorka posteskla, že má zdravotní problémy, kdy ji silně bolí nohy a nemůže se dost dobře sama pohybovat. Paní strážnici dále sdělila, že je úplně sama, nemá žádné příbuzné a není tak nikdo, kdo by se o ni mohl postarat a pomohl ji v její tíživé situaci.

Strážnice začala tedy řešit, jak by se dalo této paní pomoci. Kromě zprostředkování následné pomoci prostřednictvím Centra sociálních služeb spádové oblasti provedla strážnice nákup základních potravin, pro které si seniorka, vzhledem k situaci, nemohla sama dojít.

Ostravský PRAJD průvod 2022, 30. července 2022, Ostrava.
OBRAZEM: Stejná láska, stejná práva, Ostrava byla duhová, prošel jí průvod LGBT+

Strážnice Hana Kminiaková k celé věci uvedla: „Pomoc či zprostředkování pomoci občanovi v nouzi nepovažuji jen za svou pracovní povinnost, ale za samozřejmost“.

Snahou Městské policie Ostrava je, aby každý občan města znal „svého strážníka“ a s důvěrou se na něj obracel. Občan Ostravy si tak svého okrskáře může najít na webových stránkách Městské policie Ostrava www.mpostrava.cz.