„V jedné základní škole bývá samozřejmě podle její velikosti i stovka počítačů, ne-li víc. Letos přitom skončila licence společnosti Microsoft na její program PiL School Agrement, jenž sloužil školám v celé republice. Zatímco jinde si obnovu licence zajišťovaly školy samy, v Porubě to vysoutěžila radnice centrálně za velmi slušnou cenu," oznámil mluvčí Poruby Martin Otipka. Balík celého portfolia Microsoftu vyšel na tři roky na necelých 1,8 milionu korun bez daně.

„Využili jsme totiž speciálního licenčního programu, který nabízí výhodné podmínky v případě uzavření smlouvy na vyšší počet licencí. A to Poruba splňovala," líčil místostarosta Petr Zábojník s tím, že nejvýhodnější variantu pomáhali hledat i počítačoví experti.

Mohlo by vás zajímat: Přinášíme přehled zápisů do 1. tříd v Ostravě. Letos budou nově až v dubnu!

„Ušetřily se velké peníze. Kdyby měly shánět software samy školy, na tuto cenu by nikdy nedosáhly. Jen na naší ZŠ je šestapadesát počítačů, dvacet tabletů a tři interaktivní tabule," pochválila snahu radnice Radmila Miková. Ta je ředitelkou ZŠ Pokorného 1382, kde vypršely licence vloni v květnu a bylo zapotřebí jejich prodloužení.

„Na naší škole slouží původní práva na programové vybavení, ale v budoucnu výhodný balíček od úřadu stoprocentně využijeme," přidala se Milena Walderová, ředitelka ZŠ gen. Škarvady s tím, že obrovská je rovněž výhoda upgradu nejnovějších verzí softwaru v soukromých počítačích, noteboocích, mobilech či tabletech žáků (a pedagogů). Stačí jim k tomu od školy patřičné přístupové kódy.

Mohlo by vás zajímat: Na Karvinsku řeší problém s "lechtivými" fotkami školáků