„Čepuju tady pivo deset let a pod třetím majitelem. Ti se mění podle výše nájemného,“ míní hostinský v pivnici s příhodným názvem U Oblouku. Podnik je kromě čalounictví a docela nedávno zřízené kavárničky (obojí je v obecní části areálu) poslední, jenž tu zůstává.

„Večerka, kde bylo otevřeno do devíti večer, je pryč. Stejný majitel měl i zámečnictví, zavřel to a šel jinam,“ líčí štamgasti s bydlištěm samozřejmě v Oblouku. Příčinou prý jsou podle nich rozdílné platby předepisované společností Residomo (dříve Byty OKD či RPG) a Porubou.

Špatná statika a stav betonových pilířů, obnažené výztuže a zvýšená koroze - to byly hlavní důvody, proč se začalo v roce 2017 s opravou nevyhovujících mostů přes Rudnou ulici v Ostravě. Ilustrační foto..
A je to tady! Řidiče v Ostravě-Jihu čeká peklo. Výškovice odříznou na celý rok!

„V obecním mají o dva tisíce méně,“ brblá senior u stolu. U výčepu zase od mladších zní, že dát 7400 korun za dvoupokojový byt není na Residomo moc. Svorně pak místní míní, že pod obvodem bude lépe než u realitní firmy, již si veřejnost stále pojí s „bakalovskými“ praktikami.

Oblouk v městské části Poruba, 20. května 2019 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Klenot tuzemské sorely
Nejen celkový architektonický vzhled, ale například i v tuzemsku nepříliš obvyklá okna odkazovaly v případě porubského Oblouku na kopírování tehdejšího velkého vzoru: Sovětského svazu. Evžen Pavlíček se coby šéfarchitekt inspiroval prý Palácovým náměstím v Leningradě; dnes opět Sant Petěrburgu či Petrohradu. Oblouk začali budovat v létě 1952 a o dva roky později tu první obyvatelé oslavovali silvestra. Stavba, považovaná za klenot socialistického realismu (sorely), byla před jedenácti lety vyhlášena ministerstvem kultury za památku. Jako jediný monument Poruby se dostala i na poštovní známky.

Oblouk tvoří v zásadě tři činžáky. Číslo popisné 500 v jižní části s charakteristickou věžičkou je Poruby a č. p. 511 na opačné straně Residoma. O ostatních deset vchodů č.p. 501 se obvod a realitní firma zatím dělí. Zastupitelé ovšem teď chtějí, aby všechno patřilo pod obec.

Funguje tam i seniorský klub či společenské centrum. Zatímco zbývající nebytové prostory v přízemí jsou v různých fázích chátrání či možná renovace. Každopádně uzavřené. Zmizely elektroopravna, ordinace lékaře, kuchyňské studio. Kadeřnice otevírá provozovnu na objednání. Jeden z devíti nebytových prostorů od Residoma si pronajímá jako ateliér fotografka.

„O možné změně vlastníka vím a vcelku je mi to jedno,“ prohlašuje. „Já jsem tady rok a platím 6600 holého nájmu,“ vzkazuje přes okno nájemník přízemního jednopokojového bytu ve vchodě 511.

Cirkulum Poruba, 9. června 2018 v Ostravě.
Hlavní třída v Ostravě se opět změní na jeden obrovský cirkus!

Residomo a Poruba vlastní byty v Oblouku v poměru 128 ku 73 ve prospěch realitní firmy. „Primárně jsme nic prodávat nehodlali, ale protože nás z radnice oslovili, že chtějí objekt majetkově sjednotit, dává nám tato myšlenka smysl,“ poznamenává její mluvčí Kateřina Piechowicz.

Residomo, jak podotýká, portfolio nerozprodává a o ceně Oblouku s Porubou jedná. „Nabídková cena je 129 milionů. Dalších asi 145 milionů by stála rekonstrukce, která vrátí dominantě obvodu šarm. Oblouk si zaslouží, aby vypadal důstojně,“ dodává starostka Lucie Baránková.

Projekt nájemního bydlení Nové Lauby. Prezentace architekta Martina Tycara z oceňovaného architektonického studia Znamení čtyř – architekti
Nové lauby u Ostravského muzea: jak to s nimi vypadá?

OTÁZKA K TÉMATU

Oblouk v městské části Poruba, 20. května 2019 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš KaboňPro Jana Rafaje, generálního ředitele společnosti Residomo: Jaké důvody vás vedly k rozhodnutí, že městskému obvodu Poruba odprodáte svou část bytového domu Oblouk v Ostravě-Porubě?
"V první řadě bych chtěl zdůraznit, že Residomo chce rozvíjet svou nabídku nájemního bydlení a nakupovat další příležitosti. V případě Oblouku jde o zcela výjimečný případ. K prodeji jsme se rozhodli na základě dohody s městským obvodem. Je třeba dodat, že tento dům už v současnosti nemá jen jednoho vlastníka a scelení dává logiku i z tohoto pohledu. Oblouk je určitě krásný objekt, pro nás ale platí, že to je objekt nájemního bydlení. Do té míry do něj můžeme investovat. Pro městský obvod Poruba i pro město je to však kulturně-historický symbol, do kterého projektuje celá Ostrava své investice. A ty mohou být v případě municipalit vždy vyšší než u soukromého vlastníka. O prodeji Oblouku stále ještě jednáme, takže prodej zatím dokončen není."
Jan Rafaje, generální ředitel společnosti Residomo