„Tohle jsme nečekaly! Je to výsměch? Jako by to celé smetli a přehodili na jiné,“ míní Markéta Minářová a Olga Palová, které coby obyvatelky řečené ulice i matky malých dětí iniciovaly po nedávné tragické nehodě s chodkyní petici a nasbíraly pod ní celkem 953 podpisů.

A z magistrátu jim došlo psaní, v němž stojí, že Ostrava „nemá v Opavské ulici pozici, která by ji předurčovala provádět opatření v dopravě“. Vedoucí odboru dopravy Břetislav Glumbík připomíná, že už před pěti lety navrhli úpravy u autobusové zastávky Poruba vozovna (přesunutí přechodu před zastávku a případně doplnění semafory). Zajistit to má podle něj obvod, jemuž se ovšem změny zatím nepodařilo uskutečnit. „Domníváme se, že úpravy a osazení světelnou signalizací splní požadavky na zabezpečení vyjádřené v petici,“ uvádí Glumbík.

Rockový klub Sklep, který dívka navštívila.
Stahují se nad vrahem z roku 1997 mračna? Jeho obětí byla dvacetiletá Lucie

Naopak přání lidí zpomalit provoz v Opavské ulici nemá podle něj moc šancí na splnění.

„Nemůžeme vás v tom podpořit,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy magistrátu. Při poslední tragické nehodě totiž nehraje roli rychlost, povolená padesátka ani „nepředstavuje a priori ohrožení chodců“. Město každopádně není proti kontrolám dodržování rychlosti ani proti zřízení úsekového měření v průtahu porubskou zástavbou.

Milan Baroš prožívá podle svých slov nejhroší sezonu v kariéře.
ANALÝZA DENÍKU: Kdo může za současnou mizérii Baníku?

Odbor dopravy se v zásadě shoduje se slovy šoférů profesionálů tlumočenými i tramvajákem Lumírem Cyrusem. „Cestou k zajištění bezpečnosti je především dodržování pravidel silničního provozu,“ říká Glumbík, očekávající, že u „přechodu smrti“ přeberou iniciativu strážníci či policisté.

„Hodně lidí se nás ptá, co bude dále. Myslí si, že výstrahy ,Pozor, chodci!' nastříkané nedávno, se tam objevily už díky naší petici,“ konstatují Minářová s Palovou. Z radnice mají zprávy, že situace se má na úrovni Poruby v nejbližší době řešit. I obvod chce vyšší bezpečnost chodců.

Změny přijdou ještě letos!Porubská radnice ve středu informovala o změnách, jež dohodla se silničáři a dopravními policisty. První přijde na řadu zrušení dvou nebezpečných přechodů u křižovatky ulic Opavské/Porubské na tramvajové nástupní ostrůvky (jak v jízdním pruhu do Svinova, tak i v opačném směru). „Začne se s tím ještě letos, budou k tomu patřit stavební úpravy obrubníků a chodníků, včetně doplnění zábradlí. V úseku budou umístěny vodorovné výstražné dopravní značky a dočasné blikače,“ sdělila mluvčí úřadu Jana Janošcová. V příštím roce by se měla v rámci celkové opravy Opavské ulice přesunout autobusová zastávka Poruba vozovna, u které se „přechod smrti“ nachází.

Nebezpečný přechod v Ostravě-Porubě.
Přechod smrti v Porubě: rychlost aut se asi nesníží, zvýší se zabezpečení
Přechod smrti u vozovny v Opavské ulici v Porubě, který chtějí autorky petice a další stovky lidí zabezpečit proti nehodám.
Přechod smrti v Porubě: přes pět set lidí ho chce zabezpečit