To se mělo změnit stavbou moderního vodního střediska v Ostravě-Jihu. Jeho budoucnost je ale nejistá.

Jak to nakonec s plánovaným moderním aquaparkem, který má stát v Ostravě-Jihu poblíž Vodního areálu Sareza, dopadne, bude záležet na tom, jestli se podaří sehnat peníze.

Výhrady k projektu

„Před nějakou dobou jsme s panem starostou Sibinským zadali oponenturu projektu. Byly tam některé věci, které označuji za zásadní chyby. Je to špatný a nefunkční projekt. Za ty peníze se to dalo navrhnout lépe. Pan starosta řekl, že námitky pošle firmě, a nevím, jak vypadá výsledek. Je to v režii obvodu," uvedl primátor Petr Kajnar.

Chybí vám v Ostravě aquapark? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Podle starosty Jihu Karla Sibinského parametry projektu prozkoumaly nezávislé firmy. Projektanti se shodli na tom, že nejsou schopni dodávat stanoviska ke konkurenční práci, a že by vodní areál navrhli jinak. Závažných nedostatků však údajně mnoho nalezeno nebylo.

„Po schůzce s projektanty jsme probrali, zdali by se projekt nedal rozdělit na dvě etapy, a provedli jsme záhodné úpravy. Nechceme, aby se z aquaparku stalo vodní centrum na úrovni krytého bazénu. Chceme středisko s obslužností od Katovic až po Olomouc a je důležité, aby bylo navrženo s nejmodernějšími technologiemi," uvedl starosta Sibinský s tím, že v současné době je odevzdána komplexní dokumentace i se stavebním povolením.

„Hledáme akorát dotační titul a peníze, protože předpokládaná cena projektu je 350 milionů korun. Dobrá zpráva je, že aquapark nevypadl z rozpočtu na příští rok, takže úplně u ledu není. Otázka je, jak dlouho bude trvat, než se finance seženou. Projekt sice připraven je, ale například stavební povolení se dává jen na dva roky," doplnil starosta nejlidnatějšího obvodu.