Myšlenka vznikla na popud starostky obvodu Liany Janáčkové, která se už na každém kroku povalující se nedopalky nemohla dívat. Prvních sto kusů praktických pomůcek pro kuřáky v Mariánských Horách nainstalovali před měsícem.

Zdroj: Archiv„Těžko říct, jestli za tu dobu vajglů na ulicích výrazně ubylo, každopádně do nádob se dívám a skutečně se plní. Proto jsme se i pro větší efektivitu rozhodli doplnit do ulic dalších dvě stě popelníků," informuje Liana Janáčková.

Jednotlivé popelníky byly instalovány na sloupy veřejného osvětlení mezi odpadkové koše, aby kuřáci měli vždy možnost odhodit nedopalek jinam než na zem.

Líbí se vám nápad s pouličními popelníky? Hlasujte v naší anketě pod článkem.

„Přesto byly poměrně daleko od sebe, takže přidáme další. Uvítáme i tipy od lidí, na která místa bychom je měli dát, s kterými mají v tomto ohledu špatné zkušenosti," dodává místostarosta obvodu Patrik Hujdus s tím, že myšlenka pouličních popelníků nemá jen zmírnit nepořádek.

„Vajgl obsahuje zejména škodlivé karcinogenní látky a strašně dlouho se rozkládá, popelníky proto mohou přispět i ke zlepšení životního prostředí," věří Hujdus.

PO OSTRAVĚ SE NEROZŠÍŘÍ

Popelníky, do kterých radnice v první vlně investovala 65 tisíc korun, se prozatím vyhýbají řádění vandalů, poničeno jich bylo jen pár a radnice je obratem opravuje či mění.

„Naopak se často setkáváme s kladnými reakcemi. Lidé nám píšou, že to byl dobrý nápad. Pokud je ale kuřák neochotný, tak to samozřejmě odpinkne a nic ho nepřiměje k lepšímu řešení. Základ je, aby lidé tu možnost měli," uzavírá Hujdus.

A co další velké ostravské obvody? V některých o novince z Mariánských Hor vědí, pro další je to novinka. A někde se jednou možná nechají inspirovat.

„Jak znám pana starostu, hned vyrazí do Mariánek, aby vynález obhlédl," směje se Martina Gavendová z radnice Ostravy-Jihu. Stejně jako mluvčí dalších obvodů ale dodává, že v dohledné době o podobném řešení neuvažují.

Na území Mariánských Hor a Hulváků jich už brzy bude celkem tři sta. Kuřáky o nich informují i billboardy v ulicích. Zdroj: Deník/Miroslav Kucej

Na území Mariánských Hor a Hulváků jich už brzy bude celkem tři sta. Kuřáky o nich informují i billboardy v ulicích. Zdroj: Deník/Miroslav Kucej