Ochránci zákona se chtějí zaměřit zejména na rychlost, chystají se však kontrolovat i používání pásů, technický stav vozidel, alkohol, věnovat se budou i dalším motoristickým nešvarům.

Razie začaly již v pátek a potrvají do pondělí. Probíhají v Moravskoslezském kraji i dalších regionech republiky. Jedna z hlídek se objevila za klimkovickým tunelem na ostravské části dálnice D1. Kontrolovaná vozidla ochránci zákona naváděli na nedaleké parkoviště u čerpací stanice.

„Policisté se zaměří například na dodržování stanovené rychlosti, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů či technický stav vozidel. Několikadenní akce má rovněž preventivní charakter,“ uvedla Soňa Štětínská z moravskoslezské policie s tím, že řidiči by v těchto dnech měli být velmi obezřetní. „Riziko dopravních nehod je v tomto období vyšší než jindy,“ zdůraznila mluvčí.

ZEBRA

Policisté a strážníci v celém Moravskoslezském kraji budou v pohotovosti i během prvního týdne nového školního roku. Dohlížet chtějí na děti, které se po prázdninách vracejí do školních lavic. Objeví se především v okolí škol, družin a jídelen, ale také na frekventovaných přechodech. V rámci tradičního projektu Zebra se za tebe nerozhlédne budou také s dětmi diskutovat o správném přecházení vozovky.

Rodičům nastupujících prvňáčků policisté doporučují, aby se svými ratolestmi cestu do školy nejprve nanečisto několikrát prošli a upozornili je na riziková místa. Policisté také apelují na řidiče, aby v prvních dnech školního roku byli trpěliví a opatrní.

Ilustrační foto.
Akreditační úřad: OU nesmí přijímat studenty na lékařství