Dopravní podnik Ostrava má každé léto o deset až patnáct procent cestujících méně. Nevyužitou dopravu tradičně kompenzuje prodloužením intervalů vozů na zhruba patnáct minut. Od období 1. července do 1. září také nebudou jezdit linky 6, 10, 13, 109 a 20.

Jaké máte zkušenosti s prázdninovým provozem MHD? Vadí vám letní omezení spojů? Hlasujte v anketě na konci článku.

„Jízdní řády budeme ještě v průběhu léta upravovat. Hlavně kvůli plánované změně v dopravě na Svinovských mostech. Dále bude od 1. do 10. července výluka v ulici Ruské a Železárenské, která ovlivní linky 2, 3, 12 a 19," uvedl mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht a dodal, že od poloviny července bude pro tramvajovou dopravu uzavřena také ulice 28. října u Nové Karoliny. „Kvůli výstavbě tramvajových zastávek bude cestující převážet náhradní autobusová doprava. To také povede ke zrušení linky 95, která bude nahrazena novou zastávkou Karolina," doplnil Albrecht. Uzávěra ulice bude trvat až do poloviny října.

Změny se ovšem týkají nejen letních měsíců. Trvale bude zavedena linka 39 do Paskova. Doteď její trasa vedla přes zastávky Paskov břehy a končila v Mitrovicích. Nově bude odkloněna od Dolu Paskov přes zastávky Paskov rozcestí, Paskov podchod, Paskov sokolovna a Paskov nemocnice na konečnou zastávku Paskov Folvark v centru města. „Linka tak zajistí občanům Paskova přímé spojení s Hrabovou, nákupním centrem Futurum, okrajovými částmi Mariánských Hor, svinovským nádražím a některými obvody Poruby," vysvětlil Deníku jednatel firmy Koordinátor ODIS Jan Dvořák s tím, že jízdní řád vychází z původních odjezdových časů linky.

„Snažili jsme se respektovat potřeby dojížďky zaměstnanců firem sídlících v areálu bývalého Dolu Paskov z Ostravy. Nově jsou však na lince zavedeny i další spoje tak, aby v době špičky byly pokryty potřeby dojížďky občanů Paskova do Ostravy a zpět," dodal Dvořák.

Další změny v hromadné dopravě

*Posílení dopravy linky 27 od 8 do 20 hodin, která vede přes zastávku Hrabová Tesco.

*Zrušení linky 61, která bude od 2. září nahrazena rozšířenými spoji linky 37, která nově pojede na zastávku Studentské koleje.

*Zrušení linky 95 z důvodu nízkého vytížení. Od října bude nahrazena novou zastávkou Karolina.

*Linky 7, 8, 17 budou posíleny nízkopodlažními soupravami. Dopravní podnik tak vyhoví potřebám fakultní nemocnice a střední školy prof. Zdeňka Matějčka, kterou navštěvují studenti s pohybovým omezením.

POSTŘEH JAKUBA MALCHÁRKA: Parníkem do Ostravy

Ve třicetistupňových vedrech je cesta hromadnou dopravou peklo doslova. A to tramvaje zatím jezdí často, člověk se nemusí smažit na zastávce, nemusí nikde přestupovat nebo složitě objíždět uzavřené ulice kvůli výlukám.

Dokonce ani jízda na kole není v tropickém počasí zrovna nejlepší nápad. V takových podmínkách by úplně nejlepším dopravním prostředkem byla loďka po Ostravici. Na řece nebudou žádné kolony, dopravní omezení, nehrozí pokuty a osvěžení je na dosah ruky. Problém sice může nastat pro ty, kteří to k Ostravici mají daleko. Na druhé straně co když město v budoucnu plánuje investice do lodní dopravy?

Už aby byla revitalizace Ostravice dokončena!