Primátorem může být asi i „Babica"

Nejnovější předvolební průzkumy favorizují na vítěze voleb v Ostravě ČSSD, kterou vede jako kandidát na primátora porubský starosta a radní města Lumír Palyza. Odhadovaný výsledek sociálních demokratů v moravskoslezské metropoli je kolem dvaatřiceti procent. To je číslo relativně vysoké vzhledem k tomu, kolik významných kauz se kolem ČSSD v Ostravě v poslední době točí.

Ale nechť zůstanou nyní stranou všechny telefonní odposlechy týkající se ovlivňování veřejných zakázek a podívejme se v této páteční rubrice Deníku na jednu vskutku kuriózní věc, která je součástí předvolební kampaně Lumíra Palyzy. Lídr sociálních demokratů totiž oslovuje voliče ve městě nejen z billboardů, ale připravil si i jednu vskutku originální záležitost. V době, kdy všichni sledují vaření Babici či Pohlreicha a třeba populární Láďa Hruška předvádí divákům televize recept na nadívané kuřecí kůžičky, vydal Lumír Palyza sešitek s názvem Ostravská kuchařka a rozdával ho lidem v ulicích.

V čem je tato věc kuriózní?

Možná máte nějaké kuchařské knihy doma, ale takovou jistě ne. Na šestnácti stranách kuchařky najdete celkem sedmnáct fotografií Lumíra Palyzy (ano, někdy je na stránce i dvakrát!), na druhé straně ani u jednoho receptu není snímek výsledného pokrmu. Vypadá to tedy tak, že porubský starosta umí s úsměvem místo klasických slz loupat cibuli, pečlivě krájet veku, zamyšleně strkat pekáč do trouby (vypadá to, že vypnuté) a u toho všeho se kvůli focení oblékl postupně do tří triček.

Ale zvládne opravdu i něco uvařit?

Nerad bych jeho kulinářské schopnosti zcela podceňoval, tak věřím, že aspoň první recept v kuchařce polévku „Žebračku" by snad zvládl. Dát do talířů rozetřený česnek se solí a zalít ho připraveným vývarem z masoxu a lžíce sádla asi není umění, na které by člověk musel mít Michelinskou hvězdu.

Je ale polévka „Žebračka" přesně to jídlo, které by si Ostravané chtěli doma vařit v době jeho případného primátorování? Název má, bohužel, možná docela příznačný…