Premiér Andrej Babiš nebude muset cestovat k Okresnímu soudu v Ostravě. Jde o mediálně známý případ, v němž vystupoval jako oběť zločinu.

Zaměřil se na něj dvacetiletý mladík z Ostravy, který ho měl vydírat přes sociální sítě. Mimo jiné vyhrožoval zveřejněním údajů o jeho dceři. Podílel se také na hackerských útocích na vládní i další webové stránky.

Šéfkomentátor redakce sportu České televize Robert Záruba
Záruba se zastal redaktorky ČT, která se omluvila Barošovi za kriminálníka

Okresní soud v Ostravě mu letos o prázdninách nepravomocně vyměřil roční podmíněný trest odložený na zkušební dvouletou lhůtu. Stalo se tak formou trestního příkazu. Podle zjištění Deníku rozhodnutí nyní nabylo právní moci.

Mladík ani žalobce totiž proti verdiktu nepodali takzvaný odpor. Pokud by tak učinili, muselo by být nařízeno hlavní líčení, ke kterému by premiér mohl být předvolán jako svědek. Tato varianta nyní padla. Informaci o nabytí právní moci Deník zjistil z justiční webové databáze.

Rekonstrukce náměstí v Mariánských horách.
V Mariánských Horách se už těší na nové náměstí

Cílem hackerských útoků, kterých se mladík aktivně zúčastnil, byla snaha o zrušení některých částí zákona o hazardních hrách a také zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb. Muž na oblíbené internetové úložiště umístil software k provedení kybernetických útoků a zájemcům v rámci chatové diskuse poskytl odkaz s heslem ke stažení.

Byl obžalován hned z několika trestných činů, a to vydírání, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, a dále z opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat. Hrozily mu až čtyři roky žaláře.

Pivo. Ilustrační foto.
Cena piva letí vzhůru. Plzeň v centru Ostravy stojí už 45 korun