Ivana Vidličková z oddělení virologie v Centru klinických laboratoří pro Deník uvedla, že transmisní elektronový mikroskop využívají zejména na viry.

„Můžeme je fotit, ale mimo jiné můžeme dělat i analýzu viru, protože přístroj má speciální nástavbu - speciální držák, do kterého vložíme látku, a vyjede nám z jakých prvků je to složeno. Tady na mikrobiologii přístroj používáme zejména na vizualizaci virů, případně jiných patogenů.

Socha Věry Špinarové, 15. června 2021, Ostrava.
Špinarka s „bazukou“! Socha slavné zpěvačky v Ostravě je stále terčem škodné

Její kolegyně Markéta Pomikalová dodala, že viry jsou tak malé, že je možné vidět pouze elektronovým mikroskopem. „Abychom vůbec mohli něco nějak zobrazit, musí se to speciálně zpracovat, nabarvit negativním barvením,“ řekla a ukázala vytištěný snímek viru SARS-Cov-2, zároveň upřesnila, že se jedná o kmen delta.

„Ony ale vypadají všechny stejně,“ doplnila ji Ivana Vidličková s tím, že nový přístroj funguje jako běžný mikroskop, jen obsluha zařízení je náročnější.

Záznam ostravské městské policie.
VIDEO: Agresivní řidič v Ostravě po vybržďování napadl spolujezdce

Andrej Babiš se zajímal o fungování přístroje, i o to, nakolik je účinné očkování. Krátce předtím, než opustil pracoviště, dostal jako dárek snímky viru a také jeho maketu.

Ředitel Zdravotního ústavu v Ostravě Eduard Ježo u nového přístroje vyzdvihl, má větší rozlišení než původní, je schopen zpracovávat i kryogenní vzorky, to znamená i řezy zmrazených lidských tkání. Je schopen udělat analýzy v různých matricích, v odpadních vodách, v potravinách, v tom je unikátní, a také v tom, že umí udělat čtyři vzorky najednou. Snímky jsou kvalitnější, lepší a využitelnost je v tom, že i když nemáme diagnostický test na určení nějakého viru, podle morfologie poznáme, o jaký virus se jedná, čili ten přístroj urychluje diagnostiku a zpřesňuje ji,“ sdělil Eduard Ježo.

Opatření lesáků proti parkování u transformátoru nad Ostravicí a v jeho okolí.
S parkováním aut pod Lysou horou je konec! Lesáci nasadili "těžký kalibr"

Andrej Babiš poté odjel na návštěvu Letiště Mošnov a společnosti JOB AIR Technic, na prohlídku prostoru vyčleněného pro potřeby Armády ČR, v plánu měl rovněž návštěvu Vojenského veterinárního ústavu Hlučín.

Svou návštěvu v Moravskoslezském kraji zahájil v 7 hodin ráno v areálu dolu ČS sever ve Stonavě.