Předseda vlády do Ostravy dorazil krátce před devátou hodinou ráno. Místo cestování autem zvolil vlak. Krátce po vystoupení na hlavním nádraží svůj výběr dopravního prostředku také okomentoval. „Vlakem jezdím rád, myslím si, že je to optimální způsob dopravy především z Prahy do Ostravy. V poslední době jsem pro jízdu vlakem neměl moc příležitostí, proto jsem té dnešní využil. Zpět ale budu cestovat autem, protože mi na schůzky nenavazuje žádné spojení," řekl ihned po výstupu z Pendolina Bohuslav Sobotka.

Jeho první kroky mířily, jak jinak než na krajský úřad, kde ho přivítal hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Na úvod premiér podotknul, že se jedná o jeho první oficiální návštěvu kraje v rámci funkce předsedy vlády. „Počítám s tím, že každé pondělí, pokud zrovna nebude jednat vláda, navštívím některý z regionů České republiky," řekl po prvních jednáních na tiskové konferenci Bohuslav Sobotka.

Doplnil, že jeho program je ryze pracovní. „Nebude to taková ta turistika, jak se chodí po různých hezkých místech a ukazuje se, co je pěkné, a co se povedlo postavit. Nestříháme dnes žádné pásky, ale máme tady celou řadu velmi pracovních jednání zaměřených na důležitá témata. Začali jsme aktivní politikou zaměstnanosti, vytvářením nových pracovních míst. To, co mě zajímá je otázka připravenosti průmyslových zón v Moravskoslezském kraji. Je důležité získat do regionu nové investory. Je to klíčová priorita nové české vlády," potvrdil předseda vlády.

Prodloužení provozu v dole Paskov

V rámci bloku dopoledních jednání se Bohuslav Sobotka sešel se zástupci hornických odborů. „Vláda bude v krátkém čase projednávat návrh ministerstva průmyslu a obchodu na to, aby došlo k prodloužení období, ve kterém by měl probíhat útlum dolu Paskov. Vláda tak bude projednávat prodloužení těžby o další dva roky. Na rok 2015 a 2016. Od zástupců odborů jsem získal kladné stanovisko. Byla by tu tak možnost udržet zaměstnanost v dole a vytvořit časový prostor pro to, abychom mohli tady v regionu pro propouštěné zaměstnance vytvořit během těch dvou let nová pracovní místa," uvedl dále premiér s tím, že místo nárazového propouštění by se tady mohl vytvořit určitý dvouletý polštář, tak aby se regionální trh práce mohl s touto situací lépe vyrovnat. Za další klíčové téma pak označil ovzduší v Moravskoslezském kraji. To se chystá řešit i během středeční návštěvy Polska s tamním premiérem Donaldem Tuskem.

Opatření, která pomohou kraji

Co se konkrétních opatření týká, zmínil premiér několik bodů. „Těch věcí je celá řada. Jednali jsme například o tom, jak zajistit lepší atraktivitu průmyslové zóny v Mošnově. Já bych chtěl, aby se tím zabývalo ministerstvo průmyslu a obchodu a Czechinvest. Je tady určitá možnost, jak se řekněme zbavit výškových omezení nebo zmírnit výšková omezení pokud jde o nové investice v průmyslové zóně Mošnov. To souvisí s provozem letiště. Dalším krokem je také zmíněné prodloužení těžby v dole Paskov," uvedl a doplnil, že regionu by také pomohlo zkvalitnění dopravní infrastruktury.

Jedním z hlavních opatření by však mohla být sleva na sociálním pojištění. Téměř 40% nezaměstnaných v kraji totiž tvoří lidé starší padesáti let. Vláda proto připravuje programy zaměstnanosti pro tuto věkovou skupinu lidí. Východiskem by podle Bohuslava Sobotky mohlo být zavedení slevy na sociálním pojištění. „To je lepší řešení než předčasný důchod," řekl na tiskové konferenci premiér. Snižování sociálního pojištění by podle něj chtěla vláda pilotně vyzkoušet právě v Moravskoslez­ském kraji.

Návštěva Karvinska

Odpoledne pak premiéra čekal program na Karvinsku. V Karviné se sešel se s tamními zástupci města, se kterými jednal o otázce zaměstnanosti. Místo původní prohlídky průmyslové zóny Nad Barborou pak premiér zastavil u „křivého" kostela v Karviné. Pak následoval přejezd do Bohumína, kde s tamními zastupiteli řešil problematiku ubytoven a sociálně vyloučených lokalit. Na tiskové konferenci po jednání uvedl, že počet sociálních ubytoven se za poslední dobu se výrazně zvýšil.

„Jsou to v zásadě podnikatelské aktivity, které těží z toho, jak jsou nastaveny příspěvky na bydlení u sociálně slabých spoluobčanů. V Bohumíně se počet takových ubytoven zdvojnásobil v okamžiku, kdy došlo k převedení výplaty dávek z obcí na úřady práce. Budeme muset hledat možnosti regulace, legislativní úpravy na centrální úrovni. Tedy zpřísnění podmínek pro vyplácení sociálních dávek na bydlení. Nerad bych ale, aby na to doplatili lidé, kteří se dostanou do obtížné sociální situace nezaslouženě," vysvětlil Bohuslav Sobotka.

Problémem, který jde ruku v ruce s ubytovnami, je kriminalita. Východiskem z této situace podle Sobotky může být i institut veřejně prospěšných prací. Na závěr své pracovní cesty po Moravskosleském kraji měl premiér v plánu návštěvu nošovické automobilky Hyundai.