Premiér pak zamířil do šanghajského závodu automobilky Škoda Auto.

„Škodovka má v Číně zajímavou pozici na trhu, prodává se tady necelých 300.000 vozů ročně, což je zhruba 1,5procentní podíl na čínském trhu s novými osobními auty," řekl novinářům Sobotka.

Ve výzkumném centru společnosti Huawei Technologies v Šanghaji pracuje zhruba 10.000 lidí. Firma už více než deset let spolupracuje právě s ČVUT a přes rok s VŠB. V případě Českého vysokého učení technického v Praze jde o vybavení laboratoře a spolupráci odborníků obou stran na různých komerčních projektech. Zástupci firmy doufají, že brzy bude spuštěno certifikované školicí centrum na technologie Huawei.

Spolupráce s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava je už od roku 2014 založena na čtyřleté smlouvě umožňující studentům každý rok čerpat 20.000 dolarů. Peníze jsou určeny na vědecké a výzkumné projekty za aktivní spolupráce společnosti Huawei.

Dnešním podepsáním memoranda se podle zástupců obou stran otevírá nová etapa vzájemné spolupráce. Společnost Huawei se mimo jiné rozhodla přispět každé z univerzit částkou 250.000 dolarů na nové ambiciózní vývojové projekty.
„Firma Huawei se v oblasti mobilní komunikace a tabletů pohybuje mezi třemi nejvýznamnějšími firmami na světě, takže kontakt s touto společností zaměřený na nové technologie, výzkum a vývoj je určitě pozitivní. A já doufám, že se bude do budoucna rozšiřovat," uvedl český premiér.