V rámci dvoudenní cesty navštíví Ostravsko a Karvinsko. Ačkoli jeho návštěva nebyla ještě oficiálně oznámena, mluvčí prezidenta Markéta Řeháková ji nepřímo potvrdila.

Výšlap na Lysou nebo plné náměstí

Už před zvolením někdejší předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel sliboval, že pokud se stane prezidentem, tak vyrazí nejdříve do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje, kde voliči upřednostnili jeho protikandidáta Andreje Babiše. Během přípravy na prezidentskou kampaň navštívil Petr Pavel Moravskoslezsko několikrát. Loni v létě si například vyšlápl se svými příznivci na vrchol Lysé hory nebo debatoval s lidmi na zaplněném Masarykově náměstí v Ostravě.

Ačkoliv podrobný program zatím kancelář prezidenta nezveřejnila, podle zdrojů Deníku dorazí prezident Petr Pavel v úterý do Ostravy, kde se setká s primátorem Tomášem Macurou a hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivem Vondrákem.

Petr Pavel po příjezdu do Ostravy v lednu 2023.
Ostrava, Frýdek-Místek, Karviná. S prezidentem Pavlem přijede i první dáma

Navštíví také chlouby Ostravy včetně národní kulturní památky Dolní Vítkovice.

Fárání do Dolu Darkov

Ve středu se Petr Pavel přesune do Karviné, kde si vyzkouší fárání do Dolu Darkov. Poté ho bude čekat oběd s primátorem Karviné Janem Wolfem. Kancelář prezidenta nyní vybírá významné osoby, například z oblasti kultury a sportu, s nimiž se prezident údajně setká osobně.

Podle informací, kterou jsou nyní k dispozici, neproběhne žádné veřejné setkání s příznivci, jako tomu bylo například v minulosti v případě předchozího prezidenta Miloše Zemana. O dalších podrobnostech k návštěvě prezidenta Petra Pavla v kraji budeme průběžně informovat.