Skutečně jste absolvovali vyšetření, dostali léky a pomůcky v té kvalitě a v počtu, které pak lékaři naúčtovali zdravotním pojišťovnám? Můžete si to ověřit.

O výpisy z osobních účtů žádá pojišťovny víc a více pacientů. Největší zájem je o elektronické výpisy, potřebné přehledy můžete dostat i poštou.

„Zájem o kontrolu zdravotní péče se za první půlrok tohoto roku zdvojnásobil,“ potvrdila mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elen Mazurová.

Také mluvčí Revírní bratrské pokladny Jan Vomlela uvedl meziroční nárůst zájmu o výpisy ze zdravotní péče o čtvrtinu. Rostoucí zájem o kontrolu poskytnuté péče potvrdil i ředitel odboru lékařské péče ostravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Michal Vojáček.

„Pojišťovna se snaží sama po své linii zpřísnit a zdokonalit systém kontrol a revizí. Přibývá také žádostí o počty výpisů, na jejichž základě dostáváme podněty od klientů. Neznamenají vždy nějaké podvodné jednání, ale vše prověřujeme,“ konstatoval Vojáček s tím, že VZP ještě sice v malé míře, ale přece jen už začíná dostávat zajímavé podněty od klientů na základě elektronických zdravotních knížek. Kontroly pomohou odhalit neúmyslné chyby, ale i promyšlené, ne vždy košer kroky.

Problém: pomůcky pro stomiky

Zajímavý případ například šetřila ostravská pobočka VZP v krnovské nemocnici (SZZ Krnov). Týkal se předepisování pomůcek pro stomiky tedy pacienty se střevním vývodem

Loni touto dobou si v nemocniční lékárně v Krnově vyzvedávali krytky stomií Vitala v ceně deset tisíc korun za jedno balení i pojištěnci, kteří neměli bydliště v Moravskoslezském kraji. Pro stomické pomůcky si chodili v místě svého bydliště a současně jim krytky stomií vypisovali v chirurgické ambulanci krnovské nemocnice pod jmenovkou nynějšího ředitele krnovské a opavské nemocnice, primáře Ladislava Václavce.

„Při šetření část pojištěnců potvrdila předpis pomůcek v SZZ Krnov včetně toho, že pomůcky v plném počtu obdrželi. Někteří pojištěnci naopak sdělili, že neobdrželi žádné pomůcky Vitala, případně pouze menší počet pomůcek, než pojišťovna uhradila. Vyšetření v Krnově tato druhá skupina pojištěnců popřela, pomůcky obdrželi zpravidla poštou,“ uvedl odborný ředitel ostravské VZP Vojáček s tím, že pojišťovně vznikla škoda v případech, kdy pojištěnec zaplacené pomůcky neobdržel. Proto ji naúčtovala krnovské nemocnici.

Řediteli krnovské nemocnice a předepisujícímu lékaři Ladislavu Václavcovi se nelíbí, že by tento postup mohl být považován za příklad nesolidnosti.

„Stomická poradna krnovské nemocnice chtěla vyjít vstříc pacientům, jejichž lékaři měli ke konci roku vyčerpán svůj limit na ambulanci a nemohli už stomikům pomůcky předepsat. Všichni pacienti měli tento typ pomůcek vyzkoušený a doporučený, proto jim nemocnice chtěla pomoci. V Krnově byly pomůcky předepsány s tím, že budou odebrány z tamní ústavní lékárny a doručeny pacientům. To se také postupně stalo a nemocnice k tomu má veškeré doklady,“ tvrdí Václavec s tím, že nemocnici škoda nevznikla a všichni pacienti předepsané pomůcky dostali.

„Pořád jsme tu především proto, abychom léčili a pomáhali pacientům. Stomie je zdravotní i sociální komplikací pro pacienty, navíc souvisí se závažným onemocněním a psychicky náročnou životní situací. Nedovedu si představit, že bychom právě takovým lidem neměli pomoci,“ řekl Václavec.

Policie vyšetřuje na očním

Nejproblematičtějším případem zdravotních pojišťoven v Moravskoslezském kraji za poslední rok je stále neuzavřená kauza dvou ostravských očních lékařů.

Bývalý primář kliniky 1. Oční ve Vítkovické nemocnici v Ostravě, která patří holdingu Agel, je podezřelý, že falšoval recepty na drahé léky. Podezření z podvodu čelí také jeho syn, který tu pracoval jako lékař. Zdravotní pojišťovny vyčíslily škody na miliony korun a žádaly je po 1.Oční. Společnost je podle mluvčí Agelu Hany Szotkowské už zaplatila, peníze však soudně vymáhá po lékařích.