Jiřina Buganská z Ostravy loni po kousnutí klíštětem onemocněla boreliózou. Bolela ji hlava, klouby, měla teploty. Naštěstí se nemoc podařilo brzy zastavit, antibiotika zabrala prakticky okamžitě a sedmašedesátiletá žena tak nemá žádné trvalé následky. Z klíšťat má ale od té doby strach. Bojí se, aby příští kousnutí neznamenalo ještě horší obtíže klíšťovou encefalitidu. Proto včera stejně jako desítky dalších lidí navštívila očkovací kamion před obchodním centrem Forum Nová Karolina. Česká republika je v Evropě zemí s nejvyšším výskytem této vážné nemoci. A právě starší lidé jsou podle lékařů nejohroženější skupinou obyvatelstva.

„Když je teplo, trávíme hodně času na zahradě, tak chci mít jistotu, že mi po kousnutí klíštětem nehrozí nic vážného," řekla paní Buganská, která si včera zakoupila vakcínu výhodněji a ihned se objednala k lékaři, aby jí naočkoval.

Na klíšťovou encefalitidu neexistuje jednoznačně spolehlivá léčba. O to důležitější je podle lékařů prevence.

„Dokud lidé u nás nezačnou být zodpovědní za své zdraví a nenechají se proti klíšťové encefalitidě očkovat, k redukci výskytu tohoto onemocnění v populaci nedojde. Stále se budeme potýkat s jeho závažnými následky," uvedl Rastislav Maďar z očkovacího centra Avenier v Ostravě-Hrabůvce.

Objednat se na očkování se včera přišli i manželé Věra a Miroslav Hubáčkovi. Hodně času tráví venku při procházkách se psem. „Pořád v televizi slyším, jak jsou klíšťata nebezpečná a co nám všechno může hrozit, tak mám strach," řekla Věra Hubáčková.

V Moravskoslezském kraji se loni encefalitidou nakazilo sedmatřicet lidí, nejvíce třináct onemocnělo v Bruntále, v Ostravě jich bylo sedm. Jeden člověk po komplikovaném průběhu onemocnění zemřel. I když se v minulém roce klíšťatům díky suché zimě a silným mrazům nedařilo a počet onemocnění oproti předchozímu roku klesl, letos odborníci kvůli vlhké zimě očekávají poměrně výrazný nárůst jejich výskytu, a tím také zvýšené nebezpečí nákazy. Infikovaná klíšťata se vyskytují po celé České republice, v některých oblastech, například na Opavsku či v okolí Bruntálu, je riziko onemocnění encefalitidou vyšší.