Po dvou letech se do Ostravy znovu vrací Olympijský festival, tentokrát v zimní podobě. Když bychom se ale na úvod ohlédli zpátky, měl ten letní v roce 2016 takový dopad, jaký jste si představovali?

Přiznám se úplně férově, tehdy jsem byl k letnímu olympijskému parku docela skeptický. Říkal jsem si, že to stálo hodně peněz a ten efekt jsem si za tím neuměl až tak představit. Ale více než sto tisíc návštěvníků v těch několika dnech, kteří se objevili na sportovištích, a zejména potom vzedmutý zájem dětí o další pokračování ve sportování v oddílech byl fenomenální. A jestli jste se byl třeba i vy podívat na Masarykově náměstí, nemohl jste přehlédnout, že tenkrát tam sportovali nejen děti, ale i jejich rodiče a třeba i babičky a dědečci. A jak se tam přetahovali o lana a podobně… To je něco, co, doufám, zopakujeme i teď v zimě.

Jaká je vlastně historie toho, že si Ostrava zopakuje podobnou akci i v zimě?

Už před těmi dvěma roky, když jsme chodili v roce 2016 ještě po Olympijském parku společně s panem Kejvalem, a tenkrát přijel i Ondra Synek přímo z olympiády, říkal jsem, že bychom si to rádi zopakovali a nečekali další čtyři roky. A možná právě tehdy vznikl zárodek myšlenky pořádání Olympijského festivalu v roce 2018. Navíc jsem rád, že se k nám přidalo i Brno. A v neposlední řadě si toho moc vážíme. A těší nás i skutečnost, že je Ostrava jediným městem nejenom v republice, ale i na světě, kde se oficiální Olympijský festival koná už podruhé.

Zahájení olympijského festivalu v Ostravar Aréně v Ostravě se zúčastnil také Andrej Babiš, na snímku v doprovodu primátora Ostravy Tomáše Macury.Zdroj: Deník / Sonnek Pavel
Zahájení olympijského festivalu v Ostravar Aréně v Ostravě se zúčastnil také Andrej Babiš, na snímku v doprovodu primátora Ostravy Tomáše Macury. Více snímků z prvního dne zahájení Olympijského festivalu v Ostravě v přiložené fotogalerii.

Ostravsko je, co se týká zimy, jen hokejové, možná krasobruslařské město. A pak jsou tady ještě lyžařky Gabriela Capová a Kateřina Pauláthová, které se dostaly na poslední chvíli do Koreje. Ale to je asi opravdu všechno…

To snad není na závadu. Tím spíš bychom se měli snažit o to, aby tady vyrostli třeba i nějací další zimní olympionici. A třeba ta děcka jednou na té olympiádě budou.

Olympijský festival je na druhé straně kromě Ostravy i na horách. Kde vznikla myšlenka propojení krajské metropole s lyžařskými středisky v Beskydech a Jeseníkách?

Není žádné tajemství, že tuhle akci pořádáme půl na půl společně s Moravskoslezským krajem. A myslím si, že to je dobrá příležitost ukázat, že vlastně Ostrava má specifikum v tom, že hory máme blízko, plus minus do hodiny jste v Beskydech, o něco později pak v Jeseníkách. A propojení tamních čtyř středisek je podle mého unikátní záležitost. A vím o tom, že i Brňáci se tam rádi pojedou podívat, stejně tak Pražáci. Myslím si, že to je bezva.

Vraťme se zpátky k Ostravar Aréně, kde vyrostla v posledních týdnech řada sportovišť. Na co se vy sám nejvíc těšíte?

My jsme si po dohodě vybrali jako partnerský sport pro město curling. Na tenhle sport vždy v televizi koukám, nerozumím pravidlům, takže si říkám, že se to chci naučit a vyzkoušet si právě ten curling.

Zahájení olympijského festivalu u Ostravar arény v Ostravě.Zdroj: Deník / Sonnek Pavel

Takže vás minula nedávná akce v porubské hale Sarezy, kde byly vybudovány curlingové dráhy?

Nebyl jsem tam a dodnes mě to mrzí. Na druhé straně je však taky pravda, že jsem spíš letní sportovec, ale ten curling si opravdu rád vyzkouším.

Co by vám, primátorovi města Ostravy, udělalo největší radost?

Ať všechno klapne. Ono se možná zdá, že to je jednoduchá záležitost, ale organizace je extrémně složitá. A tak si přeju, aby byli lidé spokojeni, aby si to tady užili. A je jedno, jestli si něco vyzkouší, nebo se jen přijdou podívat. Zkrátka ať to má minimálně stejný efekt, dopad a úspěch jako v roce 2016.

Město Ostrava je známé svým velmi vstřícným vztahem ke sportu, výrazně ho podporuje. A nejde jen o sport vrcholový, světové či evropské šampionáty, které Ostrava hostila.

Přesně tak. Snažíme se podporovat sportovní kluby i mladé talenty. Ostrava byla, je a určitě i v budoucnosti bude osvědčeným hostitelským městem pro nespočet významných sportovních akcí. Ostatně už v září se bude v našem městě konat atletický Kontinentální pohár, což je světová sportovní top událost.

Zahájení olympijského festivalu u Ostravar arény v Ostravě.Andrej Babiš navštívil olympijský festival v Ostravě
Olympijské veselí v Ostravě odstartovalo. Festival zaplavili první návštěvníci