„Přes třicet procent hlasů, jednadvacet křesel v zastupitelstvu města a výrazný náskok před ostatními je skutečně úspěch,“ shodovali se všichni ve štábu ANO včetně primátora Tomáše Macury.

Jak vnímáte výrazné vítězství hnutí ANO v Ostravě?
Hodnotím náš výsledek skutečně jako velký úspěch. Splnili jsme metu, kterou jsme si před volbami dali. I ten odstup od druhého v pořadí nás těší. Je to údajně nejvýraznější náskok vítěze voleb v Ostravě od sametové revoluce.

Volební štáb ANO v Ostravě. Na fotografii Tomáš MacuraZdroj: Deník / Pavel SonnekVolební štáb ANO v Ostravě. Na fotografii Tomáš MacuraAutor: Deník / Pavel Sonnek

Takže jste to oslavoval spolu s kolegy z hnutí až do rána?
Ne, na slavení není čas, protože už od nedělního brzkého rána jsme začali jednat o koalicích a na to musí být člověk ve formě. (smích)

Volební štáb ANO v Ostravě. Na fotografii Tomáš Macura
Primátor Ostravy Tomáš Macura by chtěl pokračování nynější koalice

Se kterými stranami už jste se tedy stihli sejít?
Hned ráno jsme měli jednání zastupitelského klubu ANO a zvolili jsme si jeho nové vedení. Zároveň jsme probrali povolební taktiku a strategii. Pak jsme měli jednání s hnutím Ostravak, mluvili jsme také s KDU-ČSL. na odpoledne máme domluvenu schůzku s ODS a večer se potkáme s Piráty.

Průběžně jste říkal, že byste rád zachoval stávající koalici ANO s Ostravakem, KDU-ČSL a ODS. Stále to platí?
Zatím nemohu říct nic jiného, než že nadále preferuji pokračování stávající čtyřkoalice, když se spolu shodneme na programových průnicích a personálním obsazení. Ještě je ale předčasné hodnotit, zda bude pokračování této koalice skutečně reálné.

Na snímku lídr ostravské ODS Zdeněk Nytra.
V Ostravě je ODS třetí nejúspěšnější: Lepší, ale ne o dost
Komunální a senátní volby 2018. Štáb hnutí Ostravak. Na fotografii Lukáš Semerák.
Hnutí Ostravak dostalo vysvědčení. Není špatné, řekl Deníku lídr Semerák

ANO získalo od voličů silnější mandát, než s jakým šlo do vyjednávání před čtyřmi lety. Bude chtít více míst v radě města?
Určitě chceme náš volební výsledek vytěžit a přetavit v početnější postavení v radě. Ale o tom budou další jednání, to teď nechci komentovat. Na druhé straně ale mohu říct, že nám nejde o to nějak maximalizovat volební zisk a koaliční partnery zadupat do země. Chceme se dohodnout tak, ať máme funkční vedení města.

Říkal jste, že v neděli večer máte schůzku i s Piráty, kteří v zastupitelstvu dosud nebyli. Mohou být oni případnými novými členy koalice místo někoho jiného?
Pro mě jsou Piráti jediný subjekt z těch nových, který si umím představit, že by mohl být součástí koalice v Ostravě. Samozřejmě by to pak bylo na úkor někoho jiného. To se ale teprve ukáže, s kým se lépe shodneme a jak půjdou ta povolební vyjednávání.

Volební štáb ANO v Ostravě

Můžou na stejném půdorysu jako na magistrátu vzniknout i koalice ve velkých obvodech?
Zcela jistě tam ty koalice nebudou úplně stejné a není to naší podmínkou, ale chceme naše kroky mezi magistrátem a velkými obvody koordinovat. Nejprve by však měla padnout dohoda o magistrátní koalici, a až poté o těch obvodních.

Ostravská radnice. Ilustrační foto.
Zajímavosti z voleb v Ostravě aneb Věděli jste, že…

Kdy by koalice na velké radnici podle vás mohla být hotová?
Přál bych si, aby základní dohoda byla hotová do konce týdne. Před čtyřmi lety to trvalo čtyři roky, teď bych to rád urychlil, bo není čas!

Jde jako lídr vítězného hnutí do dalšího čtyřletého období – co byste chtěl v Ostravě udělat a prosadit?
Nemám jednu dvě věci, které bych chtěl prosazovat. Rozhodněme chceme naplňovat celý strategický plán rozvoje města, což je asi dvě stě projektů. Patří mezi ně koncertní hala, přestavba městské nemocnice, nové parky či parkovací domy. Je toho hodně a nerad bych teď na něco zapomněl.

Ilustrační foto.
Prohlédněte si 55 zastupitelů Ostravy - takto by mělo vypadat zastupitelstvo

Glosa Aleše Uhra

Ostrava řekla: ANOTaké Ostrava se přiřadila k městům v zemi, kde ANO dosáhlo suverénního vítězství.
Lídr Tomáš Macura dokonce o šest desetin procenta pokořil skvělý výsledek Petra Kajnara (32,12 %) a jeho ČSSD z roku 2010. Bude zajímavé sledovat, jak se silným mandátem primátor naloží.
Zapomínat by ale rozhodně neměl ani na dění uvnitř své strany. Je veřejné tajemství, že tam má své oponenty a kritiky. S jídlem i v politice roste chuť. Ukočírovat a ukojit ega svých podřízených uvnitř hnutí bude pro něj v příštím období klíčové. Petru Kajnarovi se to před osmi lety nepodařilo a všichni na vlastní oči vidíme, co tehdejší ambiciózní sociální demokraté se stranou ve městě za dvě volební období provedli.