Česko by mohlo podle Černochové uzavřít dohodu jako Slovensko, na jejímž základě Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny. Nalézt dohodu by podle ní chvíli trvalo, v Česku by ji schvalovaly obě komory Parlamentu. Jurečka dnes řekl, že téma bude jen jednou z věcí, o kterých by mohla Černochová v USA mluvit, primárně se na cestu chystá kvůli jiným záležitostem.

Souhlasíte s americkou základnou u Ostravy?
Hlasovat můžete pod článkem.

O tématu podle Jurečky ještě nejednala vláda. "Budeme o tom diskutovat, ani to není o tom, že by vláda rozhodla. Musí to být na základě široké diskuse a konsensu," řekl. O základnách je připravený diskutovat, podstatné budou konkrétní podmínky.

"Střední a středovýchodní část republiky by si něco takového zasloužila. Řekněme Přerov, Mošnov, to jsou lokality, které by si něco takového zasloužily. Ale předbíháme, vůbec jsme se o tom ještě nezačali bavit," dodal.

Ilustrační foto.
Americká základna u Ostravy? Politici vojenské letiště nechtějí, kraj ano

Europoslanec a místopředseda Občanské demokratické strany Alexandr Vondra už v lednu 2020 v pořadu České televize Otázky Václava Moravce navrhl, aby v Moravskoslezském kraji, a to na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově, vznikla základna americké armády. Připomeňte si, jak to tehdy pro Deník komentovali ostravští politici - VÍCE ZDE

Vondrák: Nezbývá než posilovat obranyschopnost

Pokud se nezmění situace v Rusku prezidenta Vladimira Putina, nezbývá než posilovat obranyschopnost, uvedl v Partii místopředseda ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Podotkl, že v Mošnově už se pracuje na velkém logistickém centru pro českou armádu. "Pokud by to měla být základna NATO, pak je to o společenské diskusi," řekl Vondrák. Je zastáncem jednání, ale nechtěl v této věci hovořit za celé hnutí ANO, protože téma je dosud čerstvé.

V regálech s vajíčky se objevila i vařená barvená vejce. Ostrava, duben 2022.
Velikonoce nově, v Ostravě koupíte i uvařená vejce, lidé se diví

Premiér Petr Fiala (ODS) v České televizi a televizi Nova v sobotu zdůraznil, že se jedná o záležitost, kterou musí schválit obě komory Parlamentu. "Hledáme všechny prostředky pro to, abychom zajistili naši bezpečnost, abychom posílili východní křídlo Severoatlantické aliance a dokázali čelit takové agresivní politice, jakou dnes předvádí Rusko Vladimíra Putina," řekl.

Černochová chce s americkým ministrem obrany jednat také o nákupech České republiky, například o vrtulnících. Součástí dubnové cesty bude také převoz ostatků brigádního generála Františka Moravce do Česka. Někdejší velitel československé rozvědky pracující pro exilovou vládu v Londýně Moravec bude pochován podle svého přání v rodné Čáslavi.