Návštěva bez ohlášení

Obvod sousedící s Vítkovicemi, Třebovicemi či Mariánskými horami je podle slov jeho obyvatel ideální místo k bydlení s dětským hřištěm a třemi hospůdkami. Tedy bývalo, dokud v sousedním obvodu Ostrava-Svinov nezačala akciová společnost Estate Movit Ostrava provozovat v blízkosti obvodových „hranic" ubytovnu.

Deník pravidelně navštěvuje ostravské obvody, kde bude mapovat, jak se žije místním obyvatelům, co je trápí a s čím jsou naopak spokojeni. Reportáže najdete každou středu v tištěném vydání Moravskoslezského deníku.

„Žije se nám tady dobře, nic nám nechybí, ale co mi opravdu vadí, je ta nedaleká ubytovna," přiznává Tomáš Lefner.

S ním se shoduje i další obyvatel Nové Vsi. „Měli jsme tu až doteď klid, ale obyvatelé ubytovny si zkracují přes most cestu na autobus. Během ní však tady ničí, co se dá. Soused dokonce musel postavit nový plot, protože mu tam neustále rozbíjeli popelnice. Ničí i houpačku na dětském hřišti a další věci. Dost mi to vadí, a neuděláte s tím nic," stěžuje si Gábor Šusta.

Místostarosta Nové Vsi Martin Novák přiznává, že je ubytovna a její obyvatelé pro jeho obvod velkou komplikací. „Nemůžeme s nimi skoro nic dělat. Obyvatelé ubytovny si tudy zkracují cestu na jediné dopravní spojení v jejich okolí a přitom se po obvodu 'rozhlíží'. Řešili jsme celou situaci se Svinovem, v jehož katastru je ubytovna postavená, a naši obyvatelé vědí, že všechna přepadení, ničení majetku a další trestné činy mají hlásit. Pořídili jsme také několik fotopastí a kameru, s jejichž pomocí se snažíme pachatele vypátrat. Například ty, kteří ničili popelnice u restaurace U Boříka, jsme díky kameře zachytili, ale činu se dopustili nezletilí, takže se to moc řešit nedá. Zajistili jsme ale také zvýšený policejní dohled v obvodu, abychom podobným problémům mohli zabránit a předcházet," říká Novák.

Ač uprostřed města, má ostravský obvod Nová Ves skoro venkovský charakter.

Gáborovi Šustovi vadí kromě ubytovny i absence jakéhokoli obchodu v Nové Vsi. „Stačila by nám třeba malá večerka," říká Šusta.

I tento problém se ale zastupitelé Nové Vsi snaží řešit. „Uvažujeme o tom, vedli jsme o obchodu i pár jednání, ale zatím nás žádný soukromý subjekt neoslovil, že by zde chtěl něco podobného zřídit, " uvádí Novák.

I když je sice nakupování v Nové Vsi zatím v nedohlednu, mohou si místní zajet pro vše potřebné „do města" dopravní spojení obvodu je totiž podle jejich slov výborné.

LENKA LASÁKOVÁ