„Ještě se nestalo, že by investor, který chtěl od města koupit nemovitost a vyhrál výběrové řízení, tak dlouho otálel s podpisem kupní smlouvy. Proto nebyl ani v těchto případech zakotven časový limit pro podpis smluv. Navrhli jsme proto zastupitelům, aby firmám znovu město předložilo kupní smlouvy s tím, že pokud do devadesáti dnů nepodepíší, končí závazky města vůči druhým smluvním stranám,“ vysvětlil ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) s tím, že zákon zastupitelům neukládá, jak postupovat v případě, že ani po uplynutí této lhůty smlouva podepsána nebude.

„V takovém případě bude záležet na zastupitelstvu, jak budeme dále postupovat. Jestli pozemky nabídneme jiným zájemcům, nebo ne,“ řekl Kajnar.

O pozemek v centru Ostravy na Masarykově náměstí, kde kdysi stála květinová síň, mělo zájem šest zájemců. Výběrové řízení loni na jaře vyhrála společnost Bonte Real Lukáše Semeráka.

Za pozemky nabídla osm a půl milionu korun, což je o milion korun více, než byla odhadní cena. Na místě chtěla firma postavit rohový polyfunkční dům s patnácti byty a komerčními prostory. „Na rozdíl od jiných uchazečů tam chceme mít také dvoupatrovou cukrárnu, která v Ostravě chybí a která by se stala oblíbeným cílem procházek. Měla by být otevřená i v neděli,“ plánoval loni Semerák. Odhadoval, že hotovo by podle optimistického scénáře mohlo být do konce letošního roku. Dodneška však nepodepsal s městem kupní smlouvu. Proč?

„My ten pozemek chceme koupit, chceme tam stavět, ale byla nám předložena k podpisu smlouva, která mění zadávací podmínky výběrového řízení, pokud jde o parkování. Nechceme patřit k těm investorům, kteří nakonec postaví něco jiného, než slíbili,“ vysvětlil Semerák.

Tvrdí, že v podmínkách soutěže nebylo jednoznačně řečeno, jak se tu bude parkovat. „Nebylo tam jasně definováno, že máme postavit třeba podzemní garáže. Parkoviště nemuselo být přímo součástí parcely, pouze v docházkové vzdálenosti od pěší zóny. A pak jsme dostali k podpisu smlouvu, která obsahovala jiné zadání,“ tvrdí Semerák s tím, že není a priori proti stavbě podzemních garáží, ale že podepíše jen takovou smlouvu, která bude korespondovat s výběrovým řízením a zaručí, že na pozemcích v pěší zóně půjde stavět. „Ať je klidně vypsáno nové výběrové řízení, já se tam zcela jistě přihlásím,“ konstatoval Semerák.

Prodáno není ani Seidlerovo nábřeží


Když před třemi roky představitelé Ostravy nabídli necelé dvě desetiny hektaru pozemků na Seidlerově nábřeží k prodeji, zájemci se jen hrnuli. Zvítězila nakonec firma DGV Consulting, která nabídla 19 100 korun za metr čtvereční, tedy zhruba jednatřicet milionů korun. Suma byla osmkrát vyšší než cena odhadní, několikrát převyšovala i cenu pozemků v samotném centru města. Vítězný projekt se však nerealizoval. Jednatel firmy Jozef Dejčík nabízenou smlouvu odmítl. Tak to šlo i s dalšími zájemci, kvůli situaci na kapitálových trzích odpadávali jeden za druhým. Město proto prodej nemovitostí zastavilo. Situace se změnila loni v září. Rozhodnutím zastupitelů měly pozemky za 15,2 milionu korun připadnout pražské společnosti Nové Zahražany. Ani představitelé této společnosti, s nimiž se Deníku nepodařilo zkontaktovat, však doposud nepodepsali kupní smlouvu.

>> Developeři versus Ostrava 6:1

Sedm pozemků prodalo nebo mělo v úmyslu prodat město Ostrava soukromým investorům. Jen na jednom z nich se ale začne v nejbližší době stavět, a to navíc po několikaleté prodlevě.

* Lokalita náměstí Republiky: Prodáno CTP Invest, stavba kancelářského věžáku Tieto Tower má začít na jaře.

* Pozemky po bývalém Artforu Směněny v roce 2009 s rodinou hokejového trenéra Aloise Hadamczika za pozemky ve Svinově. Zatím se nic nestaví.

* Stavba dočasného parkoviště by mohla být zahájena a snad i dokončena letos.

* Ovocný sad v Hošťálkovicích Měly tu vyrůst bytové domy, prodej zastaven, není aktuální žadatel.

* Lokalita ulic Velká – Pivovarská Prodáno společnosti Henri Development. Zatím se nic nestaví.

* Náměstí E. Beneše Prodáno společnosti Amadeus za 83 milionů korun. Uhrazeno padesát procent kupní ceny plus dvě roční čtyřmilionové splátky.

* Zbývá uhradit ještě osm ročních splátek. Zatím se nic nestaví.

* Pozemky po květinové síni na Masarykově náměstí Zatím nikdo nekoupil.

* Seidlerovo nábřeží Zatím nikdo nekoupil.

Zdroj: MMO
Bližší informace o jednotlivých projektech přineseme v tištěném Deníku v nejbližších dnech.