Když Robert Füster otevřel ve středu ráno internetové stránky centrálního ostravského obvodu, nestačil se divit. Hned prvním ze tří bodů programu čtvrtečního mimořádného zastupitelstva se totiž stal prodej lukrativního pozemku v lokalitě Havlíčkova nábřeží v centru Ostravy. Tedy prostranství, na němž stojí i jeho garáž.

Stejný bod přitom zastupitelé Moravské Ostravy a Přívozu měli projednávat původně na svém řádném červnovém zasedání, rozhodli se jej ale tehdy přesunout na zářijovou schůzi. Plánovaný prodej pozemků má totiž několik zádrhelů. Nejen ten, že proti němu bojuje Robert Füster. Proto pro něj bylo překvapením, že se z ničeho nic objevil na programu mimořádné schůze.

„Obvod prodal před dvěma lety tyto pozemky společnosti Vega, aniž by oslovil také majitele tamních garáží, jestli o ně také nemají zájem, aniž by nám o tom dali vůbec vědět. Zjistil jsem to paradoxně až tehdy, když mi přišla složenka s vrácením nájemného za měsíc, který jsem radnici normálně zaplatil a přitom už nešlo o její majetek,“ popisuje začátek problému Füster.

Rozhodl se tehdy podat stížnost na magistrát, aby podezřelý prodej prověřila. Majetkový odbor po auditu prohlásil, že kupní smlouva, kterou došlo k převodu pozemků na společnost Vega, je absolutně neplatná. Byla tedy zrušena. Centrální obvod teď ale zkouší prodat pozemky stejné firmě podruhé.

Pikantní na tom však je, že Vega stále figuruje jako vlastník tohoto pozemku v katastru nemovitostí. Zastupitelé obvodu by tedy měli schvalovat prodej něčeho, co by po zrušení původní smlouvy sice mělo být opět obecním majetkem, papírově tomu tak ale není.

„Smlouvu vloženou do katastru nemovitostí nelze jen tak ,zrušit‘ – to lze učinit pouze souhlasným prohlášením účastníků smlouvy, nebo soudním rozhodnutím, pokud jedna ze stran odmítne souhlasné prohlášení podepsat. A zde nemůžeme předjímat, jak by soud rozhodl,“ brání radnici Moravské Ostravy a Přívozu její mluvčí Ludmila Kadrnková.

Podle Füstera však stojí za nesnází s vymazáním Vegy z katastru nemovitostí další problém. A sice to, že tato firma stihla pozemek zastavit u banky už poté, co ho poprvé koupila. Tím pádem se z něj nyní nemůže na katastru jen tak vyvázat a čeká na podruhé schválený prodej, který by jí ho definitivně přiklepl. Jednatel Vegy Antonín Kačmarčík měl včera nedostupný telefon.

To, že se měl bod o prodeji pozemků v lokalitě Havlíčkova nábřeží znovu projednávat až v září, a najednou je už na programu srpnového zasedání, pak podle mluvčí Kadrnkové způsobilo to, že se v červnu ještě na radnici nevědělo, že bude v půli srpna svoláno mimořádné zastupitelstvo.

„V programu mimořádného zastupitelstva je zmíněný materiál sice uveden, nicméně s největší pravděpodobností bude tento bod z jednání zastupitelstva stažen, protože se začátkem týdne objevily nové skutečnosti, na jejichž základě bude městský obvod opět jednat jak se společností Vega, tak s panem Füsterem,“ konstatuje závěrem Kadrnková.