Své o tom ví například Marta Šmehlíková, stánkařka prodávající na Jiráskově náměstí (Kuřím rynku).

„Aktuálně je u lidí největší zájem o drobné ovoce, hlavně borůvky a maliny. Sezona jahod už totiž letos v podstatě skončila,“ konstatuje. Co se týká zeleniny, jdou pak podle prodejkyně nejvíce na odbyt rajčata a papriky.

„Zboží dovážíme jak z vlastní zahrádky, tak od drobných zemědělců z okolí, třeba z Orlové a Radvanic,“ vysvětluje. Část plodin však pochází i z větší dálky, například meruňky nabízené na místních pultech putovaly do Ostravy až z jižní Moravy. „Něco máme i ze Slovenska, třeba brambory jsou z Oravy. A okurky jsou taky slovenské,“ doplňuje.

SVAŽNÁ důlní chodba k čerpadlům na vodní jámě Jeremenko.
Poslední horníci v Ostravě: nerazí, netěží, čerpají vodu!

Na návaly turistů a návštěvníků hudebních festivalů se však provozovatelé nijak zvlášť nepřipravují, očekávají obvyklé tržby. „V týdnu se už tak musíme docela otáčet, to nám stačí. Ráno přijíždíme na náměstí vždycky kolem 8. hodiny a otevřeno máme do 6 do večera. A navíc jsme tady i v sobotu dopoledne, takže otvírací dobu kvůli festivalům už upravovat určitě nebudeme,“ dodává stánkař.

UŽ SI VYBUDOVALI STÁLOU KLIENTELU

Její stánek však samozřejmě není na Jiráskově náměstí jediný, hned v jeho blízkosti kolemjdoucí narazí i na další, konkurenční prodej ovoce a zeleniny. Vedle pak stánkaři nabízí i populární novinku, takzvanou rolovanou zmrzlinu (neboli iceroll). A nechybí zde ani hojně navštěvovaný stánek s květinami.

Komedie Dobrý konec všechno spraví
Dnes začíná ostravská část Letních shakespearovských slavností

Vypadá to tedy, že stánky ve městě zažívají nový boom. Alespoň prodejci na Kuřím rynku zatím prosperují a úspěšně konkurují i velkým řetězcům. Roli, jak oslovení stánkaři dodávají, hrají kvalita a čerstvost nabízeného zboží.

Také díky tomu se mohou stánkoví prodejci spolehnout na zákazníky, kteří se tady vracejí nakupují u nich pravidelně.

PAVLÍNA VÍTKOVÁ

LUCIE POUBOVÁ ukazuje některé ze svých výrobků Relu.
Kuriozita na Colours: Kabelky z recyklovaných pytlů od potravin. Z papíru!
Zlata Holušová.
Zlata Holušová, šéfka ostravského festivalu: Colours není na prodej!