„Na tomto informačním setkání mimo jiné zaznělo, že Richtárovi požádali policii o ochranu,“ říká člen iniciativy Nikolas Mumulos. Ten zároveň zdůrazňuje, že smyslem protestu podle pozvánky cíleného výslovně na jmenovaného úhlavního odpůrce stavby není nikoho napadat či ničit jeho majetek.

„Bude nás vidět a slyšet, ale na Richtárův pozemek nevstoupíme. Musíme si počínat tak, abychom nijak nepoškodili jeho práva,“ líčí Mumulos. Demonstranti mají vyjít v 15 hodin ze smyčky tramvají Vřesinská a pochodovat do ulice Ke Skalce. Na jejím jižním konci je závora vyznačující Richtárovo , kam už nesmí.

Ilustrační foto.
U Žermanické přehrady bylo v noci až -15 stupňů Celsia

„Chceme tohoto člověka upozornit, že naše trpělivost přetekla, že nebudeme jeho rukojmím při obstrukcích, jimiž blokuje dokončení Prodloužené Rudné,“ uvádějí členové iniciativy. Na sociální síti už zveřejňují předpověď počasí na druhý únorový čtvrtek; odpoledne jasno, slabý vítr, teplota okolo pěti stupňů pod nulou.

Kolik lidí ze stotisícové Poruby a jiných obvodů i obcí trpících kvůli nedostavěným 414 metrům komunikace I/11 dorazí demonstrovat, si pořadatelé shromáždění netroufají odhadnout.

Nedostavěná část prodloužené Rudné ulice.
Prodloužená Rudná: rozzlobení lidé svolávají první demonstraci!

„Zveme všechny, komu není tento stav lhostejný!“ vyzývají s upozorněním, že tento první protest rozhodně nemusí být jejich poslední.

Dušan Richtár na dotazy ohledně poskytnutí ochrany do uzávěrky neodpovídá. Gabriele Holčákové z Policie ČR legislativa zapovídá o „konkrétním subjektu“ informovat. „Děláme-li opatření k zajištění ochrany osoby, tak ho vzhledem k bezpečnostním aspektům také nezveřejňujeme,“ podotýká ostravská policejní mluvčí.

Tajemník porubské radnice Aleš Novotný potvrzuje, že organizátoři řádně oznámili „konání shromáždění“. Na schůzce podle něj tvrdili, že nemají v úmyslu dojít až k Richtárovým dveřím.

Ilustrační foto.
Na vybraná oddělení fifejdské nemocnice platí zákaz návštěv