Rekonstrukci tramvajových nástupišť zastávky Prostorné v Mariánských Horách a Hulvákách už od počátku provázely bouřlivé emoce a diskuse. Ze tří variant se nakonec rozhodovalo pouze mezi dvěma, protože první verze by jen zastávky opravila, ale vůbec by neřešila komplikovanou dopravní situaci v lokalitě.

Jak se změní doprava? Zároveň s rekonstrukcí zastávky Prostorná dojde i k úpravám provozu v přilehlých ulicích. Zatímco ulice V Zátiší se zaslepí, ulice Prostorná, Karla Tomana a U Vodojemu se zprůjezdní a bude z nich jednosměrka. Na tuto akci pak ihned naváže oboustranná rekonstrukce chodníků v ulici 28. října od křižovatky ulic 28. října, Železárenské a Josefa Šavla až po restauraci Zaječský vinný sklep.

Varianta B počítá s posunutím nástupišť směrem do centra mezi ulice Prostornou a Jahnovu. Proti ní se lidé bouřili nejčastěji proto, že by údajně znemožnila zásobování místních obchůdků. Jiným zase vadila varianta C, a to z toho důvodu, že by zastávka, na které vystupují i děti jedoucí do školy, byla v blízkosti kasina.

Zatímco město se přiklánělo k „béčku", vedení obvodu zase lobovalo za „céčko".

Podle „béčka"

Radní ale byli nuceni kvůli časové tísni ustoupit, a ač neradi, přiklonit se k variantě B.

„Zpřehlednění dopravní situace a zvýšení bezpečnosti chodců a cestujících v lokalitě požadujeme již několik let. Také z toho důvodu jsme s rekonstrukcí souhlasili již v říjnu loňského roku. Tehdy se ovšem jednalo o jinou variantu než nyní, zdála se nám lepší a méně nákladnější," uvedla starostka Mariánských Hor a Hulvák Liana Janáčková. „Nyní jsme ale v časové tísni, a pokud nechceme připravit město o dotace ze švýcarských fondů, jsme nuceni schválit variantu, která je jako jediná po technické a projektové stránce k realizaci připravena," dodala starostka.

Ukončili spory

Vedení svým rozhodnutím souhlasit s rekonstrukcí ukončilo několikaměsíční spory s městem. Vyhrála varianta B zastávky se posunou o několik metrů směrem do centra města a budou umístěny naproti sobě, tím pádem dojde ke zrušení jednosměrné zastávky Daliborova. Mezi nástupištěm a chodníkem ale nebude možné parkovat, což značně znesnadní zásobování místních obchůdků. „Kritériem pro fungování naší firmy je dopravní obslužnost. Tato varianta by nás totálně zruinovala, protože by zákazníkům a zásobování znemožnila přístup k firmě autem," uvedl pro Deník již dříve majitel jednoho z domů u plánované Prostorné Drahomír Kusák. V případě dodržení plánu DPO by k rekonstrukci tramvajových zastávek mělo dojít v létě příštího roku.