„Kdybychom něco provedli, byla by ostuda a vyhazov!“ uvádějí svorně čtvrťák Denis a šesťák Zdeněk. Oba platí v romské komunitě v sociálně vyloučené lokalitě za hvězdy. Nikdo další totiž netančí hip-hop, electro boogie či break dance lépe než oni. V celé republice.

„Holky na nás letí a kamarádi závidí. Když jsme začínali, tak každý říkal, že by to zvládl taky, ale nebylo to pro ně tak jednoduché,“ líčí chlapci, vyhlížející na svůj věk mladší a drobní. Na parketu se však mění ve skutečné mistry. V případě Denise to z loňského roku platí doslova.

„Vyhrál nám v dětské kategorii republikové mistrovství a získal tři medaile,“ říká Lenka Adámková z neziskové organizace Společně Jekhetane, která v romském ghettu pomáhá. Její dcera Adriana je ostatně zakladatelkou školy A.D.S. Company, po jejíž hlavičkou hoši tančí.

Takto by za několik let mělo vypadat muzeum dopravní techniky u hlavního nádraží v Přívoze. Počítá se i s řadou atrakcí.
V Ostravě-Přívozu vznikne „dopravní lunapark“

„Chce to s nimi velkou trpělivost. Už jsem několikrát zvýšila hlas a pohrozila, že já končím…“ tvrdí Adriana Adámková. Ta s maminkou taktéž tráví mnoho volného času cestováním s mladými tanečními talenty na soutěže. Na rozdíl od příbuzných; ti na to prostě nemají prostředky.

„Praha, Brno, Olomouc, Jablonec, Liberec. A taky Kielce v Polsku, Graz v Rakousku,“ vzpomínají Denis se Zdeňkem, kde všude byli. Pro jejich sociálně slabé rodiny i vrstevníky ze zadního Přívozu to jsou místa nesmírně vzdálená … pokud mají vůbec ponětí, kde se nacházejí.

Denis má každopádně snad největší fanynku v babičce. „Dokonce se s námi byla na soutěž podívat. A táta taky,“ popisuje tanečník s tím, že kamarád takové štěstí nemá. Naopak, pro staršího z obou talentů se povedlo Adámkovým sehnat peníze z nadace Pomozte dětem.

„Ti kluci jsou jediní Romové v soutěži a jsou ve svých kategoriích nejlepší. To je fakt! Jak to s nimi ale dopadne dál?“ poznamenává Lenka Adámková. Všechno je totiž o penězích, které by Denis se Zdeňkem potřebovali, aby se mohli doslova protancovat z ghetta a vyloučení.

„Když v červnu tancovali na náměstí v Přívoze u kostela, Romové přišli pouze na ně. Svému okolí jsou rozhodně pozitivním vzorem,“ míní pracovnice Společně Jekhetane. „Jenom holky nechtějí hip-hop tančit. Mají radši cikánské tance, ale to nás nebaví,“ dodávají Denis a Zdeněk.

Takzvaný zadní Přívoz patří mezi místa, kam běžný člověk raději nezavítá. Důvod? Sociální složení místních obyvatel .
Na návštěvě ve vyloučené lokalitě v Ostravě aneb dva světy v tzv. zadním Přívoze