Ostravští radní schválili nový provozní řád útulku pro psy v Ostravě-Třebovicích. Jeho podobu musí odsouhlasit ještě krajská veterinární správa. Novinářům tuto informaci na tiskové konferenci potvrdil ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

„Nový provozní řád je reakcí na zjištění nedostatků znaleckým posudkem, který jsme si tam nechali vypracovat. Hlavními změnami jsou především zvýšení jakési bezpečnosti v rámci útulku z hlediska hygienického a epidemiologického. Zaměřili jsme se na odstranění těch hlavních kritických míst," uvedl primátor s tím, že konkrétním příkladem může být to, že se už nadále nebude prát prádlo ve stejné místnosti, ve které se připravovaly pokrmy pro psy.

Kromě toho také dojde k prodloužení doby karantény u nově příchozích psů ze dvou na tři týdny. Novinkou budou i epidemiologický plán a dezinfekční plán, který reguluje, jak často a v jakém rozsahu se dezinfikují prostory.

„Toto jsou však jen přechodná opatření, protože to finální a cílové řešení souvisí s tím, že hodláme ve finální fázi někdy na podzim vymístit z té budovy, kde je dneska útulek, karanténu a izolaci. Psi, kteří spadají do těchto dvou sektorů, by se přemístili do budovy, kterou dnes osídluje městská policie. Ta by se totiž na podzim měla přestěhovat do nového bezpečnostního centra v Ostravě-Jihu," doplnil Tomáš Macura. Podotkl, že nový provozní řád by mohl začít platit na začátku června.

V zimě se v městském útulku v Ostravě-Třebovicích vyskytla nejrozsáhlejší infekce parvovirózy v celé jeho historii. Zhruba dva měsíce byl uzavřen. O život kvůli parvoviróze přišlo bezmála čtyřicet psů. Město pak do útulku poslalo soudního znalce z oboru veterinární péče, který poukázal na některé závažné nedostatky.