Je pátek 23. září dopoledne a na letiště v Mošnově usedá na ranvej Boeing 737–800 z Prahy. Na palubě letadla je jen posádka.

Kropící vozy stojící proti sobě a chrlící vodu nad rolujícím strojem vytvářejí působivou duhu. Takový malý-velký křest. K letadlu míří nová posádka. Odbavení cestující jsou už netrpěliví. Včera (pátek 23. 9.) totiž zahájila svým prvním letem provoz nová letecká linka na trase Ostrava-Dubaj. Pravidelné letecké spojení budou provozovat aerolinky SmartWings. Zpáteční letenka Ostrava-Dubaj stojí 7618 korun.

„Tento první let bude standardní, očekáváme dobu letu okolo pěti hodin a poletíme přes Slovensko, část Maďarska, Rumunsko, přes Černé moře do Turecka, Irán a pak už rovnou do Dubaje," říká kapitán letu QS 1350 Martin Taraba. „Do Dubaje létáme běžně z Prahy, loni jsme celou zimu provozovali lety z Katowic na letiště 100 km od Dubaje. Oblast dobře známe, nepředpokládáme nic výjimečného," dodal kapitán letu.

Poptávka po Spojených arabských emirátech roste. Svědčí i tom i naplněnost prvního letadla z Ostravy. „Celkem se odbavilo 125 cestujících, dva ještě chybí, ale za dvě minuty bude let uzavřen," dozvídám se na přepážce, která je slavnostně vyzdobena bílo-modrými balónky. „Odlet z Ostravy je dvakrát týdně naplánován na 10 hodin dopoledne, přílet do Dubaje je v 17.45 hodin. Z Dubaje bude letadlo odlétat v 18.45 hodin, do Ostravy přiletí ve 23.05 hodin," informuje hlavní manažer SmartWings Radek Müller, zatímco se mění posádka letounu.

„Dubaj byla dlouhodobě plánovanou destinací, zahájení letů na této trase jsme avizovali už na jaře. V říjnu plánujeme otevřít linku do italského Milána a stále jednáme o dalších destinacích," uvedl generální ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava Pavel Schneider.

V současné době mohou cestující u mošnovského Letiště Leoše Janáčka Ostrava využívat pravidelné linky do Prahy, Düsseldorfu, Paříže a Londýna a během letní sezóny mohou využít i pravidelné a charterové lety do vyhledávaných letních letovisek v Řecku, Bulharsku, Egyptě, Turecku, Španělsku, Tunisu, Černé Hoře, Itálii a Chorvatsku.