Kdo by hledal inspiraci Radegastových hodů v mnohem známější pivovarnické akci Radegast den, byl by na omylu. „Koná se po vzoru Velkých Popovic, kde mají několikaletou tradici vepřové hody,“ upřesnila provozní návštěvnického centra nošovického pivovaru Simona Jasníková s tím, že už před akcí se počítalo spíše s jejím komorním rázem.

Oproti Radegast dnu, který se koná v pozdějším období, bylo jejím smyslem oslavit jaro, a to v nejzazším vhodném termínu pro zabíjačku. Kromě zabíjačkových specialit na ní lidé nalezli i další stánky – pekárnu, rukodílné výrobky, slovenské sýry, beskydské informační centrum, které propagovalo svou pivní stezku, či Zrnko kafe z Raškovic. O hudební doprovod se postarala kapela BosoBos.

Zážitkové centrum Ursus v Dolní Lomné.
Znáte krásy a taje Beskyd? V Dolní Lomné nesmíte minout zážitky v centru Ursus

Lidé ale většinou mířili za dobrým pivem a s ním spojenými akcemi. Mohli ochutnat ráznou desítku, ryze hořkou dvanáctku, nealkoholický Birell či si vyzkoušet už tradiční oblíbenou Radegastovu školu čepování piva nebo nahlédnout do útrob pivovaru, kde na patnáct měsíců museli na prohlídky zapomenout.

„Říkali jsme si, že by to bylo hezké spojit, protože byl covid a mezitím máme spoustu nových technologií – přistavěli jsme varnu, máme už známou novou plechovkovou linku a také centrální sklad,“ řekla při startu nové tradice Simona Jasníková.

Lidé na komornější akci dorazili v jí odpovídajícím počtu několika málo set lidí, o to méně se ale mačkali a vše měli z první ruky.