Džejk se zaběhl v Řepištích severně od Frýdku-Místku. V případě tohoto půldruhého roku starého štěněte se ukázala soudržnost pejskařské komunity.

„Kontaktovali nás lidé z celé republiky, v lese Džejka hledalo dvacet dobrovolníků i s termokamerami. Sedm dní jsme se pořádně nevyspali,“ popsala paní Alžběta, chovatelka z Bašky.

Pročesaný les

První únorovou neděli dostala zprávu, že zvíře viděli nedaleko místa, kde se ztratilo.

„Dobrovolníci měli pročesávat les nahoru a já jela autem na stanoviště na opačném konci. A pak jsem ho uviděla a na zavolání přišel,“ popsala. Pes měl po týdnu v přírodě oděrky, zánět močového měchýře a byl vystresovaný.

Parkování ve Frýdku-Místku, ilustrační foto.
Fýdek-Místek a parkování. Chybí stovky míst, radnice chce tipy od občanů

Se členy smečky, Alžběta chová celkem osm hladkosrstých retrívru, se navrátilec vítal postupně a nechyběly u toho piškoty.

Džejk je sice stále štěně – divočák, avšak už nastoupil canisterapeutický výcvik. Ten trvá stovky hodin, aby pes dokázal pomáhat nemocným či třeba handicapovaným dětem.

Ztracený husky

Flat-coated retriever z Bašky se našel v Řepištích, snímek z 7. února 2023.Husky Charlie.Zdroj: Deník/Radek LukszaAlžběta přeje hodně štěstí do Sviadnova, kde hledají ročního černobílého sibiřského huskyho už od 26. ledna.

„Kamery ukázaly, že Charlie v noci odešel z našeho pozemku. Což nikdy předtím neudělal,“ líčí chovatelka Marcela. Pes byl pryč i s obojkem s krabičkou na elektrický ohradník.

Takhle si užily děti z frýdecko-místeckého kroužku včelařů akci Ledová města v Brně.
Mladí včelaři z Frýdku-Místku na návštěvě „ledového“ Brna

Charlie je sice také štěně, ale dorostlé do čtyřicetikilogramové váhy s mohutnou postavou. „Je kontaktní, slyší na povel: Ke mně! Myslíme si, že ho někdo drží nebo byl ukraden,“ míní chovatelka Marcela.