Zřejmě jediná tuzemská ulice, u níž se kvůli prestiži záměrně používá označení na Stodolní, nikoliv ve Stodolní, se mění. Výrazně. Byť jde pro Stodolní o nejsilnější den, tak v pátek večer kolem dvaadvacáté hodiny to tady rozhodně nevypadá jako na tom místě, kam se mají sjíždět lidé z dalekého okolí. Ostatně i majitel Desperada, jednoho z mála dnešních typicky tanečních klubů, říká: „To byste musel přijít kolem jedné ranní. Rozhodně po půlnoci.“

NEPŘEHLÉDNĚTE Tento týden v novém vydání Ostravského týdeníku představujeme lokalitu Mariánských Hor.
Týdeník vychází jako pravidelná příloha úterního vydání Moravskoslezského deníku a od středy je pak v prodeji samostatně s oblíbeným TV magazínem.

Jak se tedy lidé v jednotlivých podnicích baví a co na současnou Stodolní říkají? „Zdá se mi, že kdysi Stodolní mnohem více žila, jezdili si ji užívat cizinci. Bylo zde mnohem více tanečních klubů, dnes jsou tu spíše hospody,“ říká David Ševčík, který se dorazil bavit z Havířova.

„Odvařený“ tu z toho není, ale nenudí se. Kdysi podle něj lidé zkrátka vtrhli na parket a tančili, dnes se tam vůbec stydí jít, protože vážně hrozí, že tam budou v podstatě sami.

„Upřímně, je to tady o hubu. Nedávno jsem viděla, jak si tu ženské šlapaly jehlovými podpatky po hlavě. Ve většině klubů jsou jen ‚smažky‘ a prostitutky,“ konstatuje ve vedlejším podniku Kristýna Bútorová z Karviné, zároveň ale dodává, že když člověk ví, kam jít, stále si tu jde solidně užít.

CoKafe
Hlavní třída v Ostravě-Porubě jde s dobou. Nové podniky přibývají

Přibývající rvačky a incidenty potvrzuje i Ševčík. „Rozpoutávají je hlavně mladí, kterým je sotva osmnáct, ale před ostatními dokazují, jací jsou chlapáci,“ říká Havířovan, podle nějž se zde dříve šlo za tancem a zábavou, dnes spíše za pitím a klábosením. To v tom lepším případě. „Partičky mladých lidí, kterým snad ještě nebylo ani osmnáct, mi tu vadí nejvíce,“ potvrzuje sváteční návštěvnice Stodolní Lucie Majerová. Jí i Bútorové vadí také předražené bary.

Možná i proto barmanka z dalšího, na její přání nejmenovaného podniku říká, že většina lidí je zde na voucher ze Slevomatu, jinak by tu bylo prázdno. A v sobotu prý nepomohou už ani vouchery. Stodolní se vylidňuje, případně nevhodně omlazuje, i podle většiny dalších dotázaných.

Foto k článku Centrum v Ostravě-Zábřehu se má oživit do roku 2022
Centrum v Ostravě-Zábřehu se má oživit do roku 2022

„Tento podnik se jako jeden z mála ještě udržuje mezi těmi, kde chodí normální lidé,“ říká mi v Bastile, jednom z prvních podniků na Stodolní, Markéta Bártová, která zde v minulosti pracovala jako servírka a má možnost srovnání. Co přijde dál?

Představujeme stálice mezi podniky na Stodolní:

Quo vadis, slavná Stodolní? BastilaZdroj: Deník/Pavel Sonnek

BASTILA patří nejen mezi nejznámější, ale z logiky věci i mezi nejstarší podniky na Stodolní, lidé do zdejšího nezaměnitelného prostředí chodívají už bezmála patnáct let. „Mezi největší lákadla podniku patří Happy Hour, kdy od sedmi do devíti máme akci 1+1 zdarma a mezi bary na Stodolní máme jednoznačně nejvíce lidí,“ říká s potěšením servírka Kristýna Madecká. Bastila je otevřena od rána, kdy funguje jako kavárna, po setmění se mění v žijící bar.

Quo vadis, slavná Stodolní? E99Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

E99 je nepochybně jeden z nejzajímavějších podniků na Stodolní. Kromě tance na hudbu všech žánrů zde můžete sledovat třeba sportovní přenosy na velkoplošné projekci. Music club E99 ale zaujme především svým interiérem. Na povětšinou cihlových zdech nenajdete centimetr volného místa. „Espézetky“, kapota vozu, cedule s názvy ulic, pivní víčka, plakáty a spousta dalšího. Toho si ale povšimnete nepochybně nejen za střízliva.

Quo vadis, slavná Stodolní? Dublin PubZdroj: Deník/Pavel Sonnek

DUBLIN PUB na Stodolní naleznete už 14 let, majitelé jej sami prezentují jako mladšího bráchu Bastily. Už podle názvu je to ideální místo, kde můžete nasát pravou atmosféru irského baru. Oslavy svátků jako Halloween, Valentýn nebo Den Sv. Patrika jsou zde samozřejmostí a vyplatí se rezervace s velkým předstihem. Přes týden zde můžete nejen popíjet už od ranních hodin.

Quo vadis, slavná Stodolní? DesperadoZdroj: Deník/Pavel Sonnek
DESPERADO je na Stodolní naprostá klasika. Podnik, jež se nachází v zadní části ulice, loni oslavil dvacetileté výročí úspěšného fungování a vyhlíží příliv dalších návštěvníků. Hraje se zde hudba od 70. do 90. let i latinskoamerická muzika a majitel Tomáš Pospíšil podnik zařazuje mezi tradiční taneční kluby. Otevřeno zde mají od středy do soboty, přes léto i v úterky.
Mladší sourozenec Desperada na Stodolní - Modrá nudle - „točí“ šestnáctou sezonu. Mají stejného majitele, do obou podniků jdete stejným vchodem a platí zde stejná pravidla. Jen hudba je v Modré nudli určena spíše pro jinou skupinu lidí, hrají zde RnB a taneční muziku, čímž se oba podniky výborně doplňují. Majitel říká, že pokud je vám mezi 18 a 60 lety, určitě se zde neztratíte. „V pátek a sobotu je to o zábavě a uvolnění, přes týden pak o příjemného posezení u dobré tequilly a rumu,“ radí majitel Tomáš Pospíšil.

Quo vadis, slavná Stodolní? Bernie's Irish PubZdroj: Deník/Pavel SonnekBernie‘s. Podnik s několika „NEJ“ nejen na Stodolní
Scházeli se zde mnozí nejen ostravští básníci a publicisté. Vždyť zde býval i antikvariát. Řeč je o Černém pavouku, vůbec prvním podniku v pověstné Stodolní ulici. Ten už je minulostí, v roce 2004 jej koupil Ir Jason Fitzgerald a zapříčinil se, že podnik byl znovu v něčem první – vznikl první irský bar v Ostravě (dnes jsou jen na Stodolní dva).

S novým majitelem se „VIP podnik“ začal nedávno dále rozrůstat a v říjnu 2016 vznikla přístavba. Dnes Bernie‘s funguje na několika frontách. „Jsme klasická Bottega, jak ji lidé znají ze světa – bistro kombinované s prodejnou. Lidé si u nás mohou dát snídaně, obědy, večeře a ve zdejším koloniálu si za maloobchodní ceny nakoupit vína, šunky, sýry nebo jiné zboží. Víno je ale naše hobby číslo jedna,“ říká manažer podniku Tomáš Taneček, jehož těší, že právě s takovým příjmením může podnikat právě po Stodolní.

Vedle je zmíněný irský bar, v přístavbě v patře se pak nachází luxusní italská restaurace, která je prosklená, leč v létě se všechna okna shrnou a cítíte se jako na zahrádce. „Lidem maso nosíme ukazovat na prkénku přímo ke stolu, aby věděli, co jedí. Ostatně přípravu mohou sledovat v otevřené kuchyni. Vždyť máme šikovného šéfkuchaře, který sedm let vařil u Zdeňka Pohlreicha,“ neopomene zmínit Taneček a nepřímo vysvětluje, proč se o Bernie‘s hovoří jako o nejlepší restauraci možná na celé severní Moravě. A také nejdražší. Kam jinam tak měli před víkendovým Davis Cupem zavítat na večeři týmy Česka i Izraele?

Hrabůvka – nové centrum Jihu? Dokáže chytit za srdce, tvrdí pamětník
Hrabůvka – nové centrum Jihu? Dokáže chytit za srdce, tvrdí pamětník

K TÉMATU

Stodolní a nepořádek
Moravská Ostrava a Přívoz hodlá Stodolní ulici výrazně oživit i v denních hodinách a hledá řešení, jak toho efektivně docílit. Nejvíce ji ale stále zaměstnává úklid v ranních hodinách. „Jen tak mohou být otevřeny restaurační zahrádky, o které je velký zájem jak se strany provozovatelů restaurací, tak i jejich návštěvníků,“ říká mluvčí radnice Jana Pondělíčková.
Každý pracovní den je tak na Stodolní vyčleněn jeden pracovník technických služeb, o víkendech ráno dokonce četa šesti až osmi pracovníků a v sobotu, po pátečních party, tudy jezdí i samosběrný vůz. „Bohužel se na ulici nachází velké množství odpadků a rozbitého skla. Roční náklady na úklid tak dosahují na zhruba jeden milion korun ročně,“ říká Pondělíčková.
Žádná výrazná stavební proměna, například v některých ze zdejších malých proluk, se nechystá, nicméně pro zvýšení bezpečnosti chodců na Stodolní se radnice zasadila o vybudování zpomalovacího retardéru v Poděbradově ulici.

Hogo Fogo bistro v úterý zahajuje nový provoz v historickém domu na Sokolské ulici.
OBRAZEM: Jak vypadá nové Hogo Fogo Bistro na Sokolské ulici?