Kvůli nedostatečnému počtu účastníků ve vypsaném výběrovém řízení na pozici nového ředitele Městské nemocnice Ostrava se jej radní města rozhodli zrušit. Obratem ale vyhlásili další výběrové řízení. Novinářům to včera potvrdil resortní náměstek ostravského primátora Michal Mariánek (Ostravak).

„Chceme rozšířit možnosti výběru, abychom mohli vybrat z větší palety uchazečů. Původně jsme chtěli jenom prodloužit termín pro podání přihlášek, ale z legislativního odboru nám bylo řečeno, že to není možné. Proto jsme zrušili to staré, ale ihned jsme vyhlásili nové řízení," uvedl Michal Mariánek.

Doplnil, že nový termín pro odevzdání přihlášky potrvá do konce května.

„Doufáme, že rada by do konce června mohla rozhodnout o novém řediteli. My bychom byli rádi, aby nastoupil co nejdříve po rozhodnutí rady. Nicméně v tom inzerátu uvádíme nástup od 1. září pro případ, že by byl uchazeč zaměstnán, aby mohl podat výpověď," upřesnil resortní náměstek.

Podmínky výběrového řízení ani členové výběrové komise se nezměnili. Město chce však přizvat na pomoc personální agenturu, která by mohla účastníky nejen vytipovat, ale také o nich poskytnout vedení Ostravy více informací.

Do původního výběrového řízení se přihlásili celkem tři uchazeči. Mezi nimi i Josef Grochol, který byl dočasně pověřen vedením zdravotnického zařízení loni v létě. Malý zájem o ředitelské křeslo na Fifejdách pravděpodobně souvisel s v minulosti neutěšenou hospodářskou situací v nemocnici, kterou odhalil nejen audit města, ale také forenzní audit, připravený externí společností EY.

Své mohla udělat i loňská bouře lékařů, kteří se výrazně ohrazovali proti krokům nakonec odvolaného exředitele Luxe.