„V rámci programových cílů obvodu chceme usilovat o nabytí ubytovacích zařízení do vlastnictví města a podporovat jejich přestavbu na bydlení pro mladé a bezpečné bydlení pro seniory," stojí v dopise starosty Bednáře adresovaném jednotlivým majitelům ubytoven.

Podle něj se ale podnikání v oblasti ubytování provozovatelům stále vyplácí, proto je připraven obrátit se s tímto problémem na poslance a senátory, aby jak sám říká „dále upravili příslušné zákony naší země".

Úřad Ostrava-Jih zatím žádnou reakci či odpověď na dopis ze strany provozovatelů nezaznamenal.

„Je to pro mě úplně nová informace, kterou slyším poprvé. Ještě mi nic nepřišlo," tvrdil vlastník Hotelového Domu Hlubina (HD Hlubina) v Ostravě-Hrabůvce Daniel Fatura, jednatel firmy ZM Servis Bydlení.

„Bavit se o prodeji nemovitosti v této chvíli je těžké. Netuším, jaká by byla nabídka a uvítal bych spíše osobní jednání. Mám připravený projekt na revitalizaci. Proto by byl případný prodej zajímavější až po ní," doplnil Daniel Fatura, který je vlastníkem HD Hlubina teprve přes rok.

Mohli by…

Pokud by v příštím roce k prodeji některých ubytoven na Jihu opravdu došlo, co by vedení obvodu nabídlo lidem v nich žijících?

„Občané by mohli využít nabídky bydlení v místě svého trvalého bydliště. Spolupracujeme například s organizacemi jako jsou Charita Ostrava či Armáda spásy. Pro ty, kteří se na ubytovnu dostali opravdu v nouzi, bychom se pokusili najít vhodné byty," dodal starosta.

Ostatní obvody

V Porubě o odkupování ubytoven neuvažují. Ani v jedné ze dvou ubytoven, kde žije přibližně šedesát lidí, nezaznamenalo vedení obvodu žádné vážnější problémy.

„Většinou se jedná o stabilní klienty. Úřad pravidelně komunikuje i s majiteli, kteří mají o spolupráci zájem. Zařízení také pravidelně navštěvují sociální pracovníci, kteří s ubytovanými řeší jejich problémy," vysvětlil mluvčí Ostravy-Poruby Martin Otipka.

Vedení Moravské Ostravy a Přívozu neplánuje odkoupení ubytoven z finančních důvodů. „Bohužel toto řešení není ve finančních možnostech našeho obvodu. Snažíme se o redukci ubytoven jinou formou, a to častými kontrolami dodržování hygienických předpisů a stavebně-technických norem," popsala starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová (Ostravak).

Také sedm ubytovacích zařízení na území Mariánských Hor a Hulvák nepřejde „do rukou" tohoto obvodu. „Úřady lidem z ubytoven nadále vyplácejí doplatky na bydlení, což majitelům vyhovuje a nemají tak důvod své ubytovny zavírat," uzavřel 1. místostarosta městského obvodu Mariánské hory a Hulváky Patrik Hujdus (Nezávislí).