Jižní listy, Slezskoostravské noviny, Prio nebo třeba RaB noviny. To je jen zlomek radničních zpravodajů, které vycházejí v ostravských obvodech. Některé přinášejí zprávy o dění v obvodech každý měsíc, zatímco jiné vycházejí třeba jen čtvrtletně.

„Radniční zpravodaj Prio vychází v nákladu 35 tisíc výtisků. Náklady na zpracování grafiky, zajištění fotografií, tisk a distribuci činí 55 tisíc korun bez DPH," přiblížil mluvčí Poruby Martin Otipka.

Podobně i zpravodaj Jižní listy z Ostravy-Jihu vychází v nákladu 49 tisíc. „Jedno číslo stojí 108 130 korun. Zpravodaj prošel v posledních letech výraznými proměnami, takže další momentálně neplánujeme. Od roku 2008 vychází ve formátu A4 v barevné podobě na leštěném papíře. Od letošního dubna byl navíc rozšířen počet stran na 24," vyjmenoval mluvčí Jihu Michael Kutty s tím, že kromě klasického aktuálního zpravodajství přibyly i nové rubriky.

„V každém čísle je celostránkový profil jedné základní školy. Jedna strana je věnována okénku do historie, hlavně zajímavým objektům a na celé stránce jsou postupně představování okrskáři ostravské městské policie, sloužící na území obvodu. Pravidelný prostor dostávají příspěvkové organizace a akce pro seniory," dodal Kutty.

V malých obvodech vychází zpravodaje v menším nákladu. Například čtvrtletník Třebovický kapr má náklad 750 kusů.

„Finanční náklady na každé číslo jsou zhruba 14 tisíc bez DPH. V našem zpravodaji nejsou zveřejňovány reklamy ani inzerce, prostor mají místní zájmové spolky," uvedla tajemnice třebovické radnice Marcela Pastrňáková.

Tiskový zákon

S novelou tiskového zákona získá opozice větší prostor publikovat v obecním periodiku. Normu nyní projedná Senát. Cílem novely má být zprostředkování objektivních a vyvážených informací. Z obecních periodik, které jsou údajně ve většině případů hlásné trouby radnice, by se tak měly stát názorově mnohem rozmanitější periodika.

Podle mluvčích a starostů ostravských obvodů ale tato novela de facto není potřebná, protože v jejich zpravodajích se může vyjádřit každý.

„Cenzuru článků jsem zrušil okamžikem svého nástupu do funkce. Od té doby mohl teoreticky každý napsat, co chtěl. Praxe je však taková, že nikdo nic nepíše, ani když je prosím," řekl Deníku starosta Krásného Pole Tomáš Výtisk za místní zpravodaj Krasničan.

Podle starosty Polanky nad Odrou Pavla Bochnii by obecní zpravodaj měl sloužit především občanům v obvodu.

„Zpravodaj je určen pro informovanost občanů Polanky a blízkého okolí o aktuálním dění v obci, historii, sportu, kultuře a tak dále. U nás to rozhodně nefunguje jako politický věstník, za což jsem osobně vděčný. Vše má na starosti redakční rada," vysvětlil Bochnia.

Některá obecní periodika, jako například Michálkovický zpravodaj, dokonce kvůli vyváženosti a „odpolitičnění" obsahu prošly změnami.

„Zpravodaj není uzavřený opozici. V tomto volebním období poprvé byla redakční rada nikoliv jmenována radou městského obvodu, ale byla ustanovena jako výbor zastupitelstva a opozici bylo nabídnuto, aby zaujala místo v tomto výboru, na což však nebylo dostatečně reagováno. Již na začátku jsem však jasně řekl, že je nutno přestat s tím, aby z každé stránky koukal na občany vyfocený starosta, učastnící se toho, onoho a ještě něčeho jiného, jak tomu v mnoha radničních zpravodajích je," komentoval starosta Michálkovic Martin Juroška. Dodal, že sám do zpravodaje aktivně přispívá.

„Dovolím si říci, že pokud by přišli ostatní zastupitelé, i ti opoziční, s nějakým článkem, tak by jim byl uveřejněn. Nemáme však žádnou rubriku, která by pravidelně přinášela názory zastupitelů na určitý jev. Zkusím tuto věc probrat v příští redakční radě," doplnil Juroška.

Co na to Ostravané

Obyvatelé ostravských obvodů ale nadšení a politickou vyváženost přijímají jen zčásti. Vadí jim zastaralost tištěného média a údajná samochvála vedení obvodu.

„Upřímně, už kdysi dávno jsem si o těchto zpravodajích začal myslet, že jsou podobné, jako když se papaláši minulého režimu chvástali výkony, že jim vše jde na 125% a o kolik přetáhli pětiletky. Je fajn si přečíst kladné zprávy z města, ale i opozice by měla mít své místo v těchto rubrikách," píše na facebooku Deníku Matěj Šumanský.

Ostravan Vladimír Meier by zase uvítal modernizaci radničních zpravodajů. „Uvítal bych, kdyby vycházely elektronicky s RSS feedem, abych si mohl všimnout, že vyšlo nové číslo, přesně tak, jak jsem si všimnul tohoto článku," reagoval na elektronickou výzvu Deníku.

Obyvatelé obvodů vítají hlavně aktuální informace a přehled kulturních akcí.

„Určitě je fajn, že občané mají bezplatný zpravodajský servis, ve kterém se dočtou, kde se co bude stavět, uzavírat a opravovat. Navíc tam bývá řada pozvánek na akce, které často s manželem navštěvujeme," míní Marcela Hrabáčová ze Slezské Ostravy.