Lidé nedokázali pochopit, jak někdo mohl se zvířetem takto krutě naložit.

Stav dvouletého křížence, kterého ve třebovickém útulku pojmenovali Plaváček, se od té doby hodně zlepšil.

„Už je mu mnohem lépe. Rána na krku, kde měl vrostlý provaz do kůže, se zahojila. Pejsek také přibral na váze. Protože měl ale po tom, co se mu stalo, prakticky nulovou imunitu, dostavila se infekce a průjem. Veterinář mu proto musel nasadit antibiotika," uvedl Jaromír Somerlík, vedoucí útulku v Ostravě-Třebovicích. Kdy se pes dostane k novému pánovi, zatím není jasné. „Mohlo by to snad být v řádu týdnů. Až se úplně uzdraví, dáme ho do nabídky. Lidé ji mohou sledovat na našich webových stránkách," doplnil Somerlík.

Podvyživeného a vážně zraněného psa našli v pondělí strážníci městské policie přivázaného na odlehlém místě u řeky Ostravice.Zuboženého psa našli v srpnu přivázaného u stromu na odlehlém místě vodáci. Okamžitě zavolali městské strážníky. Záchrana přišla včas. Zvíře bylo na kost vyhublé a těžce zraněné. Když spatřilo strážníky, začalo je nadšeně vítat. „Pejsek byl přítulný. Vrtěl ocasem a bylo vidět, jak je rád, že někoho vidí. Neprojevoval žádné známky agrese nebo nepřátelství. Naopak. Kupodivu se nechoval ani nijak ustrašeně," přiblížila mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová.

Kdo tak psa zubožil a nechal ho několik dní trpět přivázaného u stromu, zjišťovali ostravští policisté. Podle jejich mluvčí Gabriely Holčákové se zatím nepodařilo vypátrat, kdo psa ke stromu přivázal.

Městští strážníci se bohužel s případy týraných zvířat občas setkávají. „Lidé je uvazují k plotům, značkám nebo stromům. Vyhazují je do popelnic, zavazují do pytlů a ty pak někde pohodí, prostě je vyhodí z domu na ulici," vyjmenovává mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová, kde čtyřnožce strážníci nalézají. Případy, kdy jsou zvířata v tak zuboženém stavu jako Plaváček, jsou naštěstí výjimkou.

Plaváček má šťastnou povahu, na lidi ani po své trpké zkušenosti nezanevřel. „Pamatuji na případ, který se stal před dvěma lety, kdy jsme prováděli odchyt psa, který byl několik dní přivázaný v horkém letním počasí na opuštěném místě. Kolem krku měl kovový obojek, který mu zřejmě kdosi nasadil ještě jako štěněti, ovšem jak pes rostl, obojek už nikdo nepovolil, a tak se stalo, že mu kovové části obojku vrostly do kůže. Jak krk mohutněl, obojek stále hlouběji zarůstal. Operativně ho musel odstranit až veterinář, zranění se hojila více než měsíc," vzpomněla Vladimíra Zychová a dodala: „Dnes už se mu daří dobře a má nového majitele."