Alenu Konečnou jsme vyzpovídali ještě před ostravským festivalovým prologem.

Kdybyste mohla našim čtenářům vysvětlit, co to vlastně je freediving?
Jedná se o takzvané nádechové potápění bez dýchacího přístroje, tedy jen se zásobou vzduchu, kterou potápěč nadechne nad hladinou.

Běžecký okruh za ostravským planetáriem nese jméno po svérázném havíři Františku Oherovi.
Nově otevřený běžecký okruh v Ostravě nese jméno po svérázném havíři

Patříte jako česká reprezentantka v tomto oboru ke světové špičce…
Rekordmanka v nádechovém potápění Alena Konečná.Zdroj: archiv Aleny KonečnéK mým největším úspěchům patří vytvoření světového rekordu v roce 2016 v konstantní váze bez ploutví a bez techniky, kdy jsem se potopila do šedesáti metrů, i přesto, že můj osobní rekord v tu dobu činil 65 metrů, v letech 2012 a 2016 jsem se stala mistryní světa v disciplíně konstantní váha bez ploutví, ale jsem i několikanásobnou vicemistryní v disciplíně konstantní váha s ploutví a free imersion.

Mohla byste mi – jako laikovi – přiblížit disciplíny jako jsou konstantní váha s ploutví a free imerson?
V případě konstantní váhy s ploutví sestupuje a následně vystupuje potápěč z hloubky podél lana pouze za pomoci ploutví, monoploutve nebo bez ploutví. Dotknutí se lana či přitahování k lanu více než jedenkrát znehodnocuje výkon a odhození zátěže je zakázáno. Měří se maximální hloubka, kterou takto sportovec dosáhl. A v případě free immersion sestupuje a následně vystupuje soutěžící z hloubky podél lana pouze za pomoci ručkování. Ploutve jsou zakázány a není povoleno ani odhození zátěže. Měří se maximální hloubka, kterou takto sportovec dosáhl.

Kdy jste to s potápěním začala myslet „doopravdy“?
Bylo to na dovolené v Chorvatsku, kde jsem absolvovala potápěčské kursy.

Sochy Věry Špinarové jsou dvě. Vpravo bílá laminátová (na snímku ze sochařova archivu krátce po dokončení).
Špinarka má sochu-dvojče. Radnice ji střeží v trezoru. Co na to autor?

V čem vás oslovil tento specifický sport?
Potřebovala jsem změnit svůj dosavadní život. Už jako malá jsem závodně plavala a po skončení plavecké kariéry jsem objevila pro sebe kouzlo hlubin moří a oceánů. Potápění se věnuji už více než šestnáct let a velmi mi to pomáhá. Nejde mi přitom „jenom“ o světové rekordy. Když se ponořím, je to pro mě úžasná relaxace, podmořský svět je nádherný, je v něm hodně poetiky, cítím se maximálně svobodná…

Jak dlouho vydržíte pod vodou bez nadechnutí?
Pod vodou bez nádechu téměř sedm minut…

Ponořujete se raději do sladkovodních jezer či slaných moří a oceánů?
Dávám přednost mořím a oceánům.

Rekordmanka v nádechovém potápění Alena Konečná.Zdroj: archiv Aleny Konečné

Když jsem sledoval vaši festivalovou filmovou mininavštívenku, napadla mě otázka, jak si udržujete půvabnou postavu a dodržujete přísnou životosprávu?
Určitě sním vždy to, na co mám chuť, takže žádné zábrany, myslím, že jsem akční člověk, který má rád pohyb, takže s nadváhou zatím problémy nemám.

Freediving vás asi neživí, jaké je vaše civilní povolání?
Pracuji jako zubní laborantka.

Mezinárodní mistrovství České republiky a finálové kolo Rock Point Českého poháru v boulderingu 2019 v Ostravě.
OBRAZEM: "Spidermani" v Ostravě. V Trojhalí se sešly špičky v boulderingu

Na tiskové konferenci – která se konala v Ostravě před začátkem festivalu – byla mezi novináři také vaše dcera. A projevovala se docela živě. Má také ráda sport?
Je ještě malá, je velmi akční, ale dělá mi radost. Určitě se snažím, aby měla pohyb na zdravém vzduchu. Ostatně nyní stavíme v Trojanovicích domeček, takže přírody si užije myslím dost a dost.

Minivizitka Aleny Konečné
Alena Konečná patří k našim nejúspěšnějším freediverkám, což je takzvané nádechové potápění. Jejím největším úspěchem je vytvoření světového rekordu v roce 2016 v konstantní váze bez ploutví, kdy se potopila do 60 metrů. V letech 2012 a 2016 se stala mistryní světa v disciplíně konstantní váha bez ploutví. Je rovněž několikanásobná vicemistryně světa v disciplíně konstantní váha s ploutví a free imerson. Pracuje jako zubní laborantka, má dceru.