„Čtyřicetdevítka“ funguje už šest let, třetinu její éry však postihly omezení kvůli covidu, proto teprve nyní hodlá již oblíbený podnik udělat skutečnou díru do světa.

Francouzsko-italská fúze

Restaurace na scénu skočila oběma nohama. Z bývalého finského domku v ulici Československé armády zůstalo jen obvodové zdivo, zbytek si majitel Patrik Gajdošík uzpůsobil obrazu svému. Ať už jde o prosklenou střechu, prodyšný, moderně zařízený prostor vyplněný uměním či netradiční kuchyni.

Šéfkuchař Jan Gurecký z Restaurace [49].Šéfkuchař Jan Gurecký z Restaurace [49].Zdroj: Deník/Petr Jiříček

„Chtěl jít jinou cestou,“ popisuje šéfův záměr v jeho nepřítomnosti šéfkuchař Jan Gurecký.

„Děláme francouzsko-italskou fúzi, nyní si například libujeme v gorgonzole. Alkohol máme francouzský, vyjme plzeňského piva, děláme si denně vlastní čerstvé těstoviny, českou kuchyni máme zastoupenou spíše u meníček. Šéf má rád neustálou inovaci,“ vysvětluje muž, který se na propagaci restaurace těší.

Hospůdka Pod Věží.
Majitelé „baníkovských“ pivnic zkoušejí zachránit Hospůdku Pod Věží ve Lhotce

Manželka mu prý konečně uvěří, že v práci tráví spoustu času – pět dní v týdnu od devíti do devíti. Do Restaurace [49] po roce a půl provozu přišel, aby si odpočinul od pozice šéfkuchaře, leč se mu to „nepodařilo“ nadlouho.

Jídlo a umění jde k sobě

Zaměstnavatele už ale měnit nehodlá, v podniku konečně našel motivaci, vyhovuje mu i otevřená kuchyně, z níž si může povídat s hosty, díky čemuž třeba i značně zlepšil svůj slovník. „Navíc šéf pořád něco plánuje, vymýšlí, tady se člověk ani nemůže nudit,“ těší Gureckého jeho štace v restauraci, kterou nazývá též galerií.

Restaurace Stodola v Ostravě-Hrabové. Na snímku provozní Tomáš Adámek.
Není stodola jako Stodola. Staročeská restaurace z Hrabové válí, trefila jackpot

Díky majitelově oblibě v umění tak denně kouká na hlavu starověké tanečnice, nechybí ani jiné umělecké prvky včetně například v Paříži vydraženého velkoplošného obrazu Venuše neznámého autora z 19. století, venku je i majitelem vlastnoručně malovaný obraz. Spojení umění a jídla se Gajdošíkovi vydařilo.

Apartmány a Bistro [49]

V době covidu byl čas na přípravu dalších projektů. Hned vedle restaurace se tak v nejbližších měsících otevřou nové apartmány, ty budou i součástí nově vznikajícího Bistra [49] o kousek níže v ulici. Z čísla popisného restaurační budovy se tak stane poznávací značka.

Apartmány vznikající u Restaurace [49].Apartmány vznikající u Restaurace [49].Zdroj: Deník/Petr Jiříček

„Bude to levnější gastronomie formou bistra ve dvou patrech, v horním bude naříklad i zázemí pro hraní na playstationu,“ avizuje Gurecký. S očekávaným návratem lidí do restaurace chce „Čtyřicetdevítka“ vylepšit i jídelní lístek.

Logistický areál Contera Park Ostrava D1 v Ostravě-Hrušově, který staví společnost Contera, 10. března 2022.
Obří logistický areál v Ostravě-Hrušově roste, první lidé už chodí do práce

„Uvidíme, jaké možnosti budou s očekávaným dalším zdražením surovin. Vždyť jen losos teď podražil o 150 korun. Do budoucna se očekává další růst cen potravin až o čtyřicet procent. Bude to drastické pro domácnosti i pro nás,“ uvědomují si v Restauraci [49]. S otevřenou myslí a neustálými to nepochybně půjde snáz.