Běžný turista si na japonské burze ryb Toyosu market v Tokiu rybu nekoupí.

„Turista se může maximálně podívat, jak aukce vypadá, jinak je třeba mít s prodejci navázané vztahy. Nás už pustí přímo na trh, ale samozřejmě s tlumočníkem, protože anglicky bychom se zde nedomluvili,“ vysvětluje Polák, který do Tokia jezdí už několik let. Díky vztahům, které za tu dobu s místními prodejci navázal, si mohl jednoho objednat.

„Kluci, kteří u nás dělají sushi, jeli do Japonska na stáž. Využili jsme toho, a tak na marketu zadali kvótu, aby k nám jeden takový tuňák dorazil,“ popisuje majitel sushi baru.

Otevření nové restaurace GokaNa Sushi.
OBRAZEM: Otevření restaurace GokaNa Sushi v centru Ostravy

Tuňák pochází z Ománu, kde je velký výskyt těchto velkých ryb. Odtamtud putoval rovnou na Toyosu market, odkud se letadlem poslal přímo do Ostravy.

„Z moře je venku asi týden, takže ho máme na stole asi o čtyři dny rychleji, než kdybychom ho sehnali u běžného distributora tady,“ vysvětluje Polák. Ačkoliv je tuňák čerstvý, i tak musel projít šokovým mrazením, aby se veškeré bakterie z ryby dostaly ven.

Ze čtyřicetikilového tuňáka v hodnotě 50 tisíc korun zůstane pouze osmnáct kilo masa, zbytek končí v koši.

Snímek z restaurace Gókaná Sushi bar v Ostravě.
Což takhle dát si sushi? Víme, kde si v Ostravě určitě pochutnáte!

„Nejde o ekonomicky návratnou věc. Je to spíše o tom, že jsme chtěli vyzkoušet celý proces nákupu i distribuce ryby až k nám. Navíc, i když si na čerstvosti zakládáme běžně, tak tento tuňák je o třídu výše,“ říká gastronom.

Z osmnácti kil masa si milovníci tuňáka mohli během degustačního dne v Gókaná vyzkoušet například tatarák, variaci sushi nebo steak ve stylu tataki. Jemně tepelně upravený byl pouze steak, ostatní pochutiny byly v syrové formě. „Byla by škoda takto čerstvou rybu více tepelně upravovat. Takhle si mohou lidé tuňáka opravdu vychutnat,“ dodává majitel Gókaná.