Auto už řídit nesmí, oblastí školství a sportu na ostravské radnici ale přesto vést může. Ani pondělní porada vedení města totiž nepřinesla posun v ožehavém případu, na který na konci minulého týdne upozornil Deník - VÍCE ZDE: Náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek řídil opilý! 

Do problémů se dostal náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS), na kterého se provalilo, že byl v polovině ledna přistižen opilý za volantem. Policisté mu naměřili hodnotu 1,94 promile, čímž spáchal tak trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Měl by podle vás Martin Štěpánek odstoupit z funkce náměstka primátora Ostravy? Hlasovat můžete na této stránce pod článkem.

Celý incident přitom držel pod pokličkou dva měsíce, policisté ho totiž přistihli opilého za volantem v sobotu 14. ledna. Až poté, co se Deník začal o případ zajímat, se Štěpánek rozhodl jít s celou věcí raději ven.

ČTĚTE TAKÉ: Náměstek bez řidičáku na koberečku u primátora

Primátor Tomáš Macura (ANO), který Štěpánkovi v pátek doporučil, aby se vzdal své funkce, po pondělní poradě vedení města řekl, že schůzka nakonec nepřinesla rozuzlení a shodu na dalším řešení situace.

„Vyzvali jsme proto ODS, aby formou usnesení svého oblastního výboru vydala oficiální stanovisko k celému případu,“ dodal primátor. O usnesení občanských demokratů k tomuto případu mají podle něj následně jednat jednotlivé politické kluby vládnoucí koalice, kterou kromě ODS a ANO tvoří ještě KDU-ČSL a hnutí Ostravak.

Štěpánek celou věc vysvětluje tak, že byl „pouze přeparkovat“ služební auto a nezpůsobil nikomu žádnou újmu na majetku ani na zdraví. „Vysvětlil jsem to i kolegům ve vedení města s tím, že jsem se za celou věc omluvil a přijal už trest – jsem bez řidičáku a zaplatil jsem pokutu 40 tisíc korun. Odstupovat z funkce nehodlám, podporu už mi vyjádřil i klub zastupitelů ODS,“ sdělil Martin Štěpánek.

SOUVISEJÍCÍ: Macura vyzval Štěpánka k rezignaci, ten to odmítá

Radní pro dopravu Lukáš Semerák z hnutí Ostravak chce v této věci ale nejen vyjádření ostravských občanských demokratů, ale i šéfa strany Petra Fialy. Toho už Deník o názor požádal, ale on se zatím do případu vměšovat nechtěl s tím, že se jedná o regionální záležitost.

„Ostrava není žádná Horní Dolní, ale třetí největší město v republice, a Martin Štěpánek je tady náměstek primátora. Proto jsme ODS jako tradiční parlamentní stranu vyzvali, aby se vyjádřila k tomu, kde je podle ní nějaká morální rovina a co si může politik dovolit,“ konstatoval Lukáš Semerák.

Náměstek ostravského primátora pro sociální věci, zdravotnictví a vzdělanost Zbyněk Pražák, který se účastnil pondělní porady vedení města, slovy v této věci šetří. Nerad by totiž „jinými slovy reprodukoval závěry pana primátora“. I on každopádně zdůrazňuje nutnost počkat na stanovisko oblastního výboru ODS. „To má být podle příslibu poskytnuto v nejbližších dnech,“ uzavírá Pražák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Premiéra akustické zbraně v Opavě. Šéf policie: Odvedli jsme excelentní práci!

Opoziční sociálnědemokratický politik a Štěpánkův předchůdce na postu náměstka primátora Lumír Palyza nepovažuje výsledek pondělního jednání za „nic překvapivého“. Rovněž si nebere v této kauze servítky: „KDU-ČSL, ANO a Ostravák pro své kšefty potřebují hlasy ODS. A proto žádné změny neočekávám. Myslím, že kolega Štěpánek zůstane na pozici náměstka i nadále.“

Opoziční zastupitel Josef Babka (KSČM) uvedl, že očekává rychlé rozuzlení této kauzy tak, aby se vedení Ostravy nezabývalo samo sebou, ale pracovalo pro občany tohoto města.

Na dalším postupu v této záležitosti by se měly strany vládnoucí koalice dohodnout podle primátora Macury před nadcházejícím zasedáním zastupitelstva města, které se uskuteční ve středu 5. dubna.

Jaké nesrovnalosti vyplouvají na povrch v případu Martina Štěpánka?
Deník bude tuto kauzu nadále sledovat.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Opravy mostů v Ostravě pokračují. Plzeňská bude půl roku bez tramvají

Miliardová investice: Američané postaví v Ostravě továrnu na podvozky

V centru Ostravy vykradli luxusní hodinářství