Obvodní soud pro Prahu 4 zahájil soudní líčení v nepřítomnosti obžalované. „Viním ji z toho, že řídila pod vlivem alkoholu a v úseku, kde je povolena 80kilometrová rychlost, jela 150,“ řekl státní zástupce Tomáš Saňa. „Svou nezpůsobilou jízdou způsobila smrt policisty a zranila další dva lidi," vznesl vinu Saňa.

„Řidič utrpěl těžkou újmu na zdraví a spolujezdkyně prostou újmu na zdraví,“ řekl Saňa. K výši trestu se ale nevyjádřil. Nicméně trestní sazba činí tři roky odnětí svobody, soud však může udělit až osmiletý trest vězení.

Při dopravní nehodě v Praze zemřel ve služebním voze dvaatřicetiletý policista.
Jako strážník zachraňoval životy. Jako policistu z Ostravy ho zabila řidička

„Moje klientka to snáší velmi špatně, je z toho nešťastná. Snaží se každého odškodnit. Pokusím se udělat vše, aby tu při příštím líčení byla přítomna,“ sdělil obhájce Blend Raji tím, že si je svého činu vědoma. Poškozeným vyplatila zatím odškodné ve výši celkem 250 tisíc a uhradila veškeré škody způsobené na vozidle a silničním zařízení.

Možná nebyli připoutáni, tvrdí obhájce

Podle obhajoby si Rudovič své chování nepamatuje. Raji se u soudu snažil zpochybnit příčinu smrti Kikloše. Podle něj není jisté, zda policisté byli v autě připoutáni.

„Nechci rozporovat něco, co musí udělat soud. Pouze znalec může určit příčinou souvislost mezi nehodnou a smrtí. Když nepřipoutáte malé dítě v autě a někdo do vás nabourá, soud zkoumá, jestli dítě zemřelo kvůli neopatrnosti druhého řidiče, nebo vás, že jste dítě nepřipoutali,“ oznámil Raji.

Ocenění ostravských strážníků. Zleva: Petr Veleba, Adam Rokoš a Pavol Kikloš.
Strážníci zachránili muže, který dostal infarkt

„K tomu bych se nerad vyjadřoval,“ odpověděl na dotaz, zda ví, jestli byli policisté připoutání. Nicméně tuto skutečnost budou přezkoumávat ještě soudní znalci.

Soudkyně Jana Petráková si přeje obžalovanou vyslechnout u soudu a proto jednání odložila na 4. března.

Před nehodou nabourala několik aut

K nehodě došlo loni 5. července v ulici 5. května v Praze ve směru z centra na brněnskou dálnici D1.

Ještě předtím 39letá řidička způsobila menší dopravní nehodu na jiném místě v Praze, kde nabourala do několika stojících aut a z místa ujela. Dechová zkouška u ženy po nehodě odhalila 2,13 promile alkoholu, vyšel jí i pozitivní test na drogy. Vyvázla pouze s bolavým zápěstím.

Příslušník bezpečnostního sboru Kikloš sloužil na oddělení hlavního nádraží v Ostravě a in memoriam byl povýšen do hodnosti praporčíka.