Mnohé však zarazila informace Borisovy maminky Evy Farníkové (42 let), že bude muset zřejmě vrátit část dotace poskytnuté na nákup autosedačky. Ta stála sedmdesát tisíc korun. Rodina by měla uhradit kolem čtyřiceti tisíc. Podle smlouvy musela sedačku používat od roku 2019 do roku 2024.

Dotace

Podle zjištění Deníku dotaci poskytl Úřad práce ČR. Mluvčí úřadu Kateřina Beránková na dotaz Deníku uvedla, že případ paní Farníkové nemůže komentovat. „Úřad práce ČR se z důvodu povinnosti mlčenlivosti nemůže veřejně vyjadřovat ke konkrétním případům,“ řekla Beránková.

Eva Farníková věří, že se sedačka pro jejího syna Boriska najde.
Bezcitnost v Ostravě, nemocného Borise okradli, rodina za to možná ještě zaplatí

Poskytla však obecné informace, které se vztahují na autosedačky, tedy speciální zádržné systémy. U nich platí, že pomůcku je nutné používat šedesát kalendářních měsíců jdoucích po sobě.

„Jestliže výše uvedenou povinnost příjemce příspěvku nesplní, je povinen podle platné legislativy vrátit poměrnou část příspěvku na zvláštní pomůcku. O této povinnosti je vedeno správní řízení z moci úřední,“ sdělila Beránková.

Řešení

Nic ale není ztraceno. Stále existuje řešení v podobě podání žádosti o prominutí.

„Úřad práce ČR může z důvodů hodných zvláštního zřetele rozhodnout o prominutí povinnosti vrátit poměrnou část vyplaceného příspěvku. A to na základě žádosti, kterou příjemce dávky může podat poté, kdy rozhodnutí o povinnosti vrácení části vyplacených peněz nabylo právní moci,“ dodala Beránková.

Lupič chce peníze, pejsek se diví.
Naval prachy! Ani náhodou. Drama na ostravské benzince

Policie mezitím dále pátrá po autosedačce. Není vyloučeno, že ji zloděj bude chtít prodat v bazaru či zastavárně. Stále však existuje i možnost, že šlo o krádež na zakázku. „Případu se dále intenzivně věnujeme,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie.

Boris, který tento týden oslavil dvanácté narozeniny, má hned několik vážných zdravotních problémů. Bez autosedačky se nyní dostane jen do školy a blízkého okolí. „Pro Boriska používám speciální kočárek, kterým jezdíme například do obchodu a školy. Ale když se jede dál – na dovolenou, výlet, k lékaři, do nemocnice – tak auto se sedačkou potřebujeme,“ řekla Eva Farníková, která věří, že se sedačku podaří nalézt.

Autosedačku ukradl neznámý zloděj ne přelomu roku z vozidla zaparkovaného v Ostravě-Hrabůvce.