Členové zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih návrh o sloučení obou škol přijali. „Pětadvacet zastupitelů hlasovalo pro tento návrh, jedenáct proti a šest přítomných se zdrželo hlasování," popsala zastupující mluvčí městského obvodu Ostrava-Jih Jana Nezvalová.

Šest hodin otázek

Diskuse o návrhu na sloučení obou škol trvala více než šest hodin. Rodiče, učitelé i žáci ze Základní školy Mitušova 8 kladli neustále otázky především radním, kteří si návrh na sloučení obou škol jednohlasně odsouhlasili už na setkání Rady městského obvodu Ostrava-Jih. „Proces slučování bude citlivý. Zahájíme jej v lednu příštího roku a potrvá až do roku 2021," uvedl radní Adam Rykala (ČSSD).

Kdy začnou změny

V tomto školním roce se dětí, které nyní navštěvují Základní školu Mitušova 8, organizační změny nedotknou, to znamená, že všechny třídy zůstanou v areálu školy. Pět tříd z prvního stupně čeká stěhování do vedlejší Základní školy Mitušova 16 až v září.

„Mým cílem je zajistit všem učitelům této školy práci. To bude možné pouze v případě, že k nám přejdou všechny třídy tak, jak jsou," sdělil rodičům ředitel Základní a mateřské školy Mitušova 16 Martin Pail a dodal, že dvě logopedické třídy, které navštěvují žáci Mitušovy 8, zůstanou od září nadále v areálu školy. Stěhování jednotlivých tříd žáků z jedné školy do druhé by mělo být postupné.

Změna, která školu v Ostravě-Hrabůvce čeká už od ledna, se týká Základní a mateřské školy Mitušova 8 jako subjektu. Ten totiž od 1. ledna 2016 zanikne. Veškeré závazky včetně pracovních smluv tak převezme Základní a mateřská škola Mitušova 16. Učitelé a žáci v současném areálu školy zůstanou do konce školního roku. V tom příštím se zápisy dětí do prvních tříd na Základní školu Mitušova 8 už neuskuteční.