„Do připravovaných aktivit chceme vtáhnout co nejvíce lidí z Ostravy a celého Moravskoslezského kraje. Ať už pořadatelé sportovních akcí, návštěvníky stadionů, tělocvičen a hal nebo ty, kteří si jen tak zajdou zabruslit do parku," uvedl náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek.

Projekt podporuje také kraj

Město se mimo jiné dočká podpory ze strany Moravskoslezského kraje. „Pro letošní rok počítá Moravskoslezský kraj s částkou osmi milionů korun na podporu významných sportovních akcí v Ostravě. Navíc ještě kraj vyhlásil speciální dotační program Moravskoslezský kraj podporuje Ostravu Evropské město sportu 2014, který je zaměřen na podporu sportovních akcí pro širokou veřejnost. Na tento dotační program jsou vyčleněny dva miliony korun," přiblížila Miroslava Chlebounová z oddělení vnějších a mezinárodních vztahů Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Město chce v tomto roce postavit multifunkční tréninkovou halu, dokončit rekonstrukci městského stadionu a otevřít unikátní areál pro in-line bruslení. Všechna tato zařízení budou přístupná široké veřejnosti. „In-line bruslení je masivní záležitost, a tak chceme začátečníkům nabídnout kvalitní povrch a špičkové zázemí," uvedl Martin Štěpánek.

Ekonomický rozměr

Vylepšená sportovní a rekreační infrastruktura by mohla zvýšit atraktivitu města pro turisty nejenom z krajů České republiky, ale i z ostatních evropských měst.

„Titul Ostrava-Evropské město sportu 2014 je potvrzením toho, že sport je v moravskoslezské metropoli na vynikající úrovni. Ostrava, ale i celý kraj kladou velký důraz na zlepšování podmínek pro sportovní aktivity vrcholových sportovců i široké veřejnosti. Jen v roce 2013 slavily týmy z našeho kraje mistrovské tituly ve volejbalové a florbalové extralize mužů, golfové soutěži žen a přidaly medailové úspěchy v basketbalové soutěži mužů, házenkářské interlize žen a florbalové extralize žen. Tyto výborné výsledky a získaný titul přispívají k pozitivní prezentaci našeho kraje nejen v České republice, ale i v zahraničí," dodala Miroslava Chlebounová.

Připojily se i slavné osobnosti

Mezi slavnými tvářemi projektu Ostrava Evropské město sportu jsou například Ivan Lendl, Jan Železný, František Černík a Táňa Netoličková. Jednou z ambasadorek se stala i házenkářka DHC Sokol Poruba Michaela Hrbková. „Věříme, že v roce 2014 bude sportovat co nejvíce Ostraváků a my samy určitě některé akce svou účastí podpoříme," řekla za svůj tým porubská házenkářka.

Více informací o plánovaných sportovních akcích na stránkách www.ostravamestosportu.cz.