Na vzestupu je tento trend i v Moravskoslezském kraji, což Deníku potvrdil Břetislav Stromko, šéf marketingu z portálu Dáme jídlo.
V Moravskoslezském kraji aktuálně funguje 58 kurýrů a společnost zajišťuje rozvoz kromě Ostravy také v Opavě, Frýdku-Místku a Havířově.
„Ve špičce rozvezeme v celé republice za hodinu až tři tisíce objednávek. V Ostravě to je více než stovka jídel za stejný čas,“ uvedl Stromko.
ČAS DORUČENÍ
Klíčovým kritériem je čas doručení, který se pochopitelně liší.
„V Ostravě je náš průměrný doručovací čas asi 36 minut. Dovedeme ale vozit objednávky samozřejmě i rychleji. V listopadu minulého roku jsme začali spolupracovat s McDonald's, kde je slibovaný čas doručení 20 minut. Tím jsme se dostali na samou hranu technologických a logistických možností v ČR,“ zdůraznil Stromko.
POPULÁRNÍ PIZZA
Nejpopulárnějším jídlem je také na Ostravsku pizza. „Nejvíce si lidé objednávají šunkovou a salámovou. Z jiných jídel pak hovězí burgery a kebab,“ prozradil Stromko.
Prozradil i další trendy. „Je zajímavé, že proti Praze, Brnu nebo Liberci se na Ostravsku poměrově méně prodávají populární vietnamské speciality, jako Pho bo nebo Bun bo Nam Bo. Nicméně i asijské speciality jsou v Ostravě na vzestupu,“ pokračoval Stromko.
PODLE POČASÍ
Další zajímavostí je, že poptávka jídla je závislá i na počasí. „Obecně platí, že čím horší počasí, tím více máme objednávek. Podzim a zima jsou tedy pro nás nejsilnější období, v létě je pak znát mírný pokles. Nicméně během léta rapidně roste trend objednávek třeba do parků ve velkých městech,“ uvedl šéf logistiky společnosti Dáme jídlo Aleš Ječmen s tím, že obecně platí dvě zásady pro rozvoz jídla.
„Špička je během oběda a večeře. V průběhu týdne přes obědy jsou častější rozvozy do firem a kanceláří, přes večeře a víkendy se tento trend obrací a vozíme spíše do domácností,“ pokračoval Aleš Ječmen. Ze zkušeností zákazníků potvrdil i největší výhodu služby, kterou je úspora času.
„Rozvoz jídla z vybraných restaurací není populární pouze mezi mladými lidmi a jeho výhody si uvědomují všechny věkové skupiny,“ dodal Ječmen.
DÁME OBĚD?
Dáme oběd? Tuto otázku kolem poledne kladou jako první v republice Jihlavané, Ústečané a Budějovičané. Naopak na Pražany a Brňany přichází hlad nejpozději – zhruba deset minut po prvních zmíněných Jihlavanech. Vyplývá to z údajů o objednávkách obědů společnosti Dáme jídlo, které má Deník exkluzivně k dispozici.
„Celorepublikový průměrný čas pro objednání oběda je v České republice 11.55,“ řekl dále pro Deník Stromko.
V krajských městech v Čechách se s obědem začíná i končí o něco dříve než na Moravě. Výjimkou je Praha, kde se obecně jí později než ve zbytku země.
Velký hlad přichází na Čechy, Moravany a Slezany před devatenáctou hodinou – průměrný čas objednávání večeří je 18.57. „Večeře Jsou další špičkou pro rozvoz a kurýry. O víkendu jsou silnější, tvoří skoro 55 procent objednávek,“ dodává Aleš Ječmen, šéf logistiky v Dáme jídlo.
Pizza suverénně vede
Když už si lidé domů či do práce objednají dovoz jídla, nejčastěji volí pizzu.
Regionálně má tato původně italská specialita největší zastoupení v Moravskoslezském kraji, naopak nejméně po ní touží na Karlovarsku. Tamní zákazníci naopak relativně nejčastěji volí asijskou kuchyni.
Plátek mletého masa v žemli, tedy burger, má mezi ostatními jídly nejvýraznější podíl ve zlínském regionu. A česká kuchyně se ve srovnání s ostatními částmi republiky nejčastěji objevuje v objednávkách na Vysočině.
Praha, kde si lidé nechávají dovézt jídlo nejčastěji, vyniká pestrostí nabídky – ve srovnání s ostatními kraji si tam lidé častěji objednávají třeba sushi, mexické speciality či vegetariánská jídla.
Nejvíce platí Pražané
Nejhlouběji do peněženek pak musejí sáhnout právě obyvatelé hlavního města, v průměru je dovezený pokrm vyjde na 164 korun. Naopak nejlevněji si ho mohou vychutnat na Zlínsku – tam činí průměrná cena dovezeného pokrmu 129 korun.
A kolik zákazníci zaplatí za nejobjednávanější jídla?
Favorit většiny hladových, tedy pizza, stojí v republice v průměru 167 korun. Burgery vycházejí o čtyři koruny levněji. A za klasickou svíčkovou dají zákazníci 151 korun. Nejdražší je sushi za průměrných 196 korun.