„Když si lehnu do postele, svítí mi rovnou do obličeje. Velmi silně, jako bych ležela proti reflektoru,“ vysvětluje lékařka z fifejdské nemocnice Olga Hanzlíková. Trvá to podle ní od prvních chvil rozzáření Bolt Toweru, nicméně impulz k řešení této situace u ní přichází až s informacemi o zpřísnění hlukové vyhlášky ve městě.

„Coloursy, ty máme jako v první řadě. Samozřejmě jsme zpočátku nebyli potěšeni, ale už jsme si zvykli. Když se reguluje hluk, tak by se mohlo i světlo,“ uvádí obyvatelka nejvyššího patra domu v ulici Dr. Malého.

Sousedé z pětky a čtyřky jsou téhož názoru: Nešlo by po desáté hodině večer prostě pouze ubrat na intenzitě nasvícení?

PROMĚNA DOV: Svět techniky - tehdy
TEHDY A DNES. Podívejte se, jak se změnily Dolní Vítkovice

„Dcera žije v Gajdošově ulici, což je Bolt Toweru ještě blíže, takže by prakticky mohla i ušetřit za osvětlení ve svém obývacím pokoji,“ pokračuje Hanzlíková. Ta si kromě žaluzií dává na okno v ložnici i dlouhý ručník, zatímco dceřina rodina se spoléhá na těžké závěsy. Časně ráno lékařka vstává v pět prý ale vysoká pec září méně.

A to mají v okolí Bolt Toweru štěstí, že jen „bíle a nepřerušovaně“!

„Podívejme se prosím na jiné nasvícené architektonické symboly u nás i ve světě Pražský hrad či Eiffelovu věž. Pařížský monument dokonce nejen svítí, ale navíc také bliká a mění barvy,“ upozorňuje Pavlína Copková z komunikačního odboru Dolní oblasti Vítkovice.

Snímek k článku Vítkovice dýchají industriálem i starými časy, tvrdí živnostník.
Vítkovice dýchají industriálem i starými časy, tvrdí živnostník

Provozovatel unikátního industriálního areálu každopádně „v této chvíli neuvažuje“ o omezení osvětlení nástavby vysoké pece č. 1. „Město by tak přišlo o významnou a jedinečnou dominantu, na niž může být právem hrdé. A noční podoba Bolt Toweru je dokonalou kulisou nejen pro akce v DOV, ale i celou Ostravu,“ říká Pavlína Copková.

Doposud také podle ní nezaznamenávají žádné oficiální stížnosti či negativní reakce zdejších obyvatel související se světlem na Bolt Toweru. „Naopak osvětlená nástavba VP č. 1 je hodnocena velice pozitivně. V návštěvnících, projíždějících turistech i lidech z našeho města zanechává nesmazatelný dojem,“ dodává Copková.

Tradiční prázdninové počasí? Tropy v Brně, déšť na Lysé hoře a vítr na Milešovce