Mnozí lékaři, kteří nejsou spokojení s platy a se systémem vzdělávání, zvažují, že koncem roku na protest podají v nemocnicích hromadné výpovědi. Jakou má výzva Lékařského odborového klubu (LOK) podporu v Moravskoslez­ském kraji?

Podle předsedy LOK Martina Engela je v této chvíli v kraji rozhodnuto podat výpověď okolo sedmi stovek nemocničních lékařů. Předpokládá, že se počet ještě zvýší poté, co černobílá sanitka s iniciátory výzvy objede celý region.

„Pokud se nic nezmění na našich požadavcích, v březnu by v kraji mohl nastat kolaps v poskytování zdravotnických služeb,“ tvrdí Engel s tím, že cílem výzvy je dosáhnout garance platů lékařů ve výši 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy a změnit nevyhovující systém vzdělávání mladých doktorů. Upřesnil, že k požadavkům profesního sdružení se už připojilo 3708 ze šestnácti tisíc nemocničních lékařů v Česku, kteří jsou připraveni v krajním případě podat k 31. prosinci hromadnou výpověď.

Koordinátor LOK v Moravskoslezském kraji, lékař havířovské nemocnice Martin Sedláček, uvedl, že podpora výzvy se v okresních nemocnicích kraje pohybuje od padesáti do osmdesáti procent. „Například v havířovské nemocnici výzvu podepsala více než polovina lékařů. Stejné to je i v Krnově či Karviné. V Opavě je připraveno odejít osmdesát lékařů ze 140, ve frýdecko-místecké je podpora více než osmdesátiprocen­tní,“ upřesnil Sedláček.

Bojíte se, že Vás nebude mít kdo léčit? HLASUJTE ZDE!

Iniciátoři výzvyv úterývysvětlovali požadavky také v Městské nemocnici Ostrava. Podle Engela tu výzvu podporuje pětačtyřicet procent lékařů. Dorazili sem i lékaři z Vítkovické nemocnice, která patří do zdravotnické skupiny Agel. Vedení holdingu totiž zakázalo iniciátorům výzvy agitovat v jejich areálu.

Mluvčí Agelu Hana Szotkowská uvedla, že vedení holdingu chápe oprávněné požadavky lékařů za vyšší ohodnocení jejich práce, ale v prostředí, kde ceny péče určují zdravotní pojišťovny a v příštím roce se plánují snížené úhrady proti letošnímu roku, není v silách jednotlivých nemocnic tyto požadavky splnit. „Pokud si však jako prostředek k dosažení svých cílů zvolili nabádání lékařů k odchodu z nemocnic, je to věc, kterou nemůžeme ani podporovat, ani tolerovat. Zájem pacientů pro nás v takovém případě stojí výše než zájem lékařů. O této výzvě se mezi našimi lékaři samozřejmě hovoří a předpokládáme, že se k ní někteří přihlásí,“ konstatovala Szotkowská s tím, že Agel neuvažuje o snížení platů zaměstnanců. „Naopak plníme dohody uzavřené v kolektivní smlouvě, kde je garantován růst mezd i v příštím roce,“ prohlásila Szotkowská. Šéf LOK Martin Engel tvrdí, že k výzvě se hlásí asi čtvrtina lékařů Vítkovické nemocnice.

Nejmenší podporu má výzva ve všech fakultních nemocnicích v Česku. Výjimkou není ani ostravská fakultní nemocnice. Její vedení nemá žádné náznaky toho, že by se lékaři chystali hromadně odejít. Mluvčí nemocnice Tomáš Oborný před časem uvedl, že je to nejspíš tím, že tu lékaři pobírají nadstandardní plat, mají velké možnosti profesního růstu. Podle šéfa LOK fakultní nemocnice Petera Sklienky členové tohoto profesního sdružení v nemocnici výzvu podporují, hromadný odchod však neplánují.