Mládě největšího evropského supa se vylíhlo 24. dubna 2016 a je čtvrtým úspěšně odchovaným mládětem ostravského chovného páru.

„Samici jsme letos 1. března pozorovali, jak celý den sedí na hnízdě, takže jsme předpokládali snesené vejce. Stejně jako v loňském roce jsme se rozhodli do průběhu hnízdění nezasahovat. Přesně za 54 dnů inkubace, tedy 24. dubna, se na hnízdě opravdu začalo něco dít, samice se často nad hnízdem skláněla a její chování napovídalo, že pomáhá klubajícímu se mláděti z vejce. Vše jsme pozorovali z dálky dalekohledem, aby ptáci měli naprostý klid. Následující dny jsme stejně jako loni mohli pozorovat, jak samice mládě zcela prokazatelně vyvrhováním natrávené potravy krmí, i když samotné mládě jsme stále v hnízdním dolíku neviděli. To jsme měli možnost vidět až 2. května, když trošku povyrostlo," popisuje další chovatelský úspěch zooložka Adéla Obračajová.

Na doporučení koordinátorky Evropského záchranného programu byla mladá samička odvezena do holandské Zoo Rhenen, kam odcestoval v loňském roce i mladý sameček odchovaný v ostravské zoo. Samička se připojí k dalším supům hnědým v tamní seznamovací voliéře, kde mají mladí ptáci možnost se přirozeně spárovat klíčový předpoklad pro vytvoření fungujícího chovného páru.

Populace supů hnědých v lidské péči je demograficky stará a je v ní více dospělých samic než samců. Pro udržení populace na stávající úrovni by se mělo každý rok vylíhnout asi deset mláďat.