Přibývá lidí, kteří si nakupují sazeničky a dávají je do truhlíků i na balkonech panelákových sídlišť.Je poslední květnový pátek a stánkaři u Černé louky se mají co ohánět. Těch, co nabízejí sazeničky, tu moc není. Na jejich spočtení by stačily prsty jedné ruky.

Mezi nimi nechybí ani Milena Ševčíková z Heřmanic, ta už se předpěstováváním sazeniček, zahradničením a zemědělstvím živí zhruba od roku 1997. Šikovná prodejkyně má u svého pultíku plno, nabídka sazeniček je bohatá, a tak zákazníci prohlížejí a pak i vybírají.

„A kdy to mám nejlépe postříkat proti plísni?“ ptá se Mileny Ševčíkové odhadem třicetiletá žena a vysvětluje, že loni měla úrodu slušnou. Tak by chtěla vypěstovat pěkná rajčata i letos. „Předloni to naopak bylo úplně špatné, začala mi plesnivět nedozrálá rajčata a z úrody nebylo nic,“ svěřuje se zákaznice.

Sezona začíná v lednu a končí na Dušičky

Milena Ševčíková říká, že zatímco pro běžné zahrádkáře začíná sezona zhruba koncem dubna, ona sama už začíná všechny možné druhy zeleniny i květiny vysévat už od ledna.

„Ráno začínám v pět, večer končím třeba i kolem dvaadvacáté hodiny. Když jedu prodávat na tržnici, tak naložím bedničky se sazeničkami a pak je tady vyložím a prodávám. Co zbude, naložím zpátky a zákazníci si pro sazeničky chodí i ke mně domů,“ popisuje své živobytí žena. Když se ptám, jestli lidé v době, kdy obchodníci nabízejí celoročně všechny možné druhy zeleniny a ovoce, ještě lidé mají zájem sami pěstovat, odpovídá Milena Ševčíková, že ano.

„Už toho nenakupují tolik, ale zase třeba přibývá lidí, kteří pěstují rajčata, feferonky i další i na balkonech u svých bytů na sídlištích. Snažím se mít co nejširší nabídku, aby u mě lidé nakoupili třeba i nějaké rostlinky nebo květiny, co jinde neprodávají. Takže třeba mám i senecio nebo tařicovku, což jsou takové ozdobné květinky. V nabídce mám i kadeřávek, což je druh kapusty, i různé druhy feferonek,“ dodává Milena Ševčíková.

Na otázku, jestli ji to zahradničení a zemědělství stačí uživit, odpovídá, že ano. „Jestli si ale někdo myslí, že to je na nějaké zbohatnutí, tak to určitě ne. A je to práce, která opravdu začíná v lednu a končí na Dušičky,“ říká Milena Ševčíková.

Za kolik se prodávají sazeničky (orientační ceny u náhodně vybraných ostravských prodejců)
zelenina a koření:
rajčata 15 korun
paprika (podle druhů) od 7 do 15
sazeničky salátů 2 koruny
kedlubny 3 koruny
řapíkatý majoránka 20 korun
rozmarýn 30 korun
celer 6 korun
okurky nakládačky 10 korun

květiny:
voděnka 30 korun
fuxie 40 korun
kopretina 30 korun
astra 5 korun
afrikán 12 korun
begonie 12 korun

Černá Barbora. Obliba černého piva stoupá.
VIDEO: Černé pivo Ostravaru nabírá na síle. A zůstane v hospodách