Osada Červený kříž v Mariánských Horách změní nejen majitele, ale také využití.

Prodej za 38 milionů

Namísto lokality, kterou vzhledem k osazenstvu Mariánskohorští nazývají přinejmenším jako problémovou, zde hodlá slovenský podnikatel Jozef Bardik vybudovat studentské městečko pro asi pět stovek studentů, bydlení a služby pro obyvatele obvodu.

Mariánskohorské zastupitelstvo tento záměr vybralo ze čtyř, které mu byly představeny. A také jednomyslně schválilo.

Podnikatel osadu připomínající typickou dělnickou kolonii a nacházející se v ulicích Hany Kvapilové, Cottonové a Bílé, koupí za částku převyšující 38 milionů korun, další miliony dá do rekonstukce.

Změna je nutná

„Pochopil jsem projekt zdejšího zastupitelstva tak, že chtějí tu lokalitu změnit. A změnit vyloučenou lokalitu na něco fungujícího je velice těžké, protože je těžké dostat tam nové nájemníky, kteří by ji dále povznesli. Jednou z možností tedy je změnit její využití. Proto projekt, který jsme připravili, je projekt kompletní změny," vysvětlil Jozef Bardik, proč k zadání přistupoval právě z této stránky a ne jako ostatní tři zájemci o koupi, kteří zde v podstatě počítali se zachováním bydlení.

Přečtěte si také: Osada v Mariánských Horách je na prodej i s nájemníky

Chátrání způsobili lidé i čas

Mariánskohorská radnice chtěla nabídnout 24 jednopodlažních domů se 175 byty k prodeji už několik let. Na jejich zchátralosti se totiž podepsalo nejen stáří, ale také samotní obyvatelé. Třetina domů je v současnosti právě z tohoto důvodu neobydlená.

„Nemáme v rozpočtu tolik prostředků, aby se tam neustále dokola spravovaly věci, které se tam devastují," konstatovala Liana Janáčková a dodala, že opravy by stály až čtyři miliony korun.

Obavy Jozefa Stojky

Na poslední zastupitelstvo se přišli podívat také samotní obyvatelé osady. Podle Jozefa Stojky mají velké obavy z toho, že přijdou o bydlení, protože všichni kromě něj (oficiálně dvě třetiny) mají nájemní smlouvy na dobu určitou.

„Nechci odsud nikoho vyhodit. Pokud si plní své povinnosti a neobtěžují své okolí," reagoval na to Bardik s tím, že právě pro ně počítá s rekonstrukcí asi pěti desítek bytů v severní části osady.

Pokud se podaří vyřídit hladce všechny administrativní náležitosti, obyvatelé by měli první změny pocítit už letos.

„Velká část rekonstrukce proběhne v příštím roce, aby studentské městečko mohlo začít už od školního roku 2017 fungovat," dodal Bardik.