„Zpočátku jsme jezdili jen tak na výlety, jak teď říkáme, na gastroturistiku. Pak jsme zjistili, že se na koloběžce i závodí, a začali se o to zajímat,“ uvedla zdravotní sestřička z dětské kliniky ARO Fakultní nemocnice Ostrava. S manželem Jiřím stála jak u zrodu spolku Bokolobka!!!, tak poté u vzniku jeho akčnější odnože Bokolobka Týmu Ostrava.

„Týdně najezdím okolo dvou set kilometrů, většinou mezi obvody a městy na cyklostezkách. V práci mám dvanáctky, a někdy se svezu i do Poruby do nemocnice. Je to takové to silniční koloběžkování,“ pokračovala Šárka Waldhauserová. Na mistrovství světa do Nizozemska brala speciální závodní koloběžku s osmadvacetipalcovými koly z karbonu i jinými vychytávkami.

TAKÉ MARATON

Mistryně světa v koloběžkovém sprintu, kritériu i maratonu Šárka Waldhauserová v nizozemském Losseru.Zdroj: Bokolobka Tým Ostrava„Holandsko je jako jiná planeta. Cyklistická země, kde nenosívají přilby a panuje tam obrovská tolerance od motoristů. Koloběžkáři jsou tam většinou sportovně zaměření,“ vzpomínala na čtyřdenní pobyt ve městě Losseru na východě této země. Změřila tam síly s dalšími dvaceti ženami kategorie Master (od čtyřiceti do padesáti let) a reprezentovala výborně.

Léčebna dlouhodobě nemocných v Radvanicích.
Léčebnu v Radvanicích čeká modernizace

„Čtyřsetmetrový sprint za osmačtyřicet sekund. Kritérium jízda na dvanáct kilometrů na okruhu za pětadvacet minut. Maraton za hodinu a třiačtyřicet minut,“ popsala trojnásobná koloběžková mistryně světa své výkony.

Na nejdelší trati (takzvané endurance) se Waldhauserová pohybovala průměrnou rychlostí čtyřiadvacet pětadvacet kilometrů v hodině.

„Jelo se na rovince a nohy jsem střídala po osmi deseti odrazech. Jediné převýšení tam bylo snad jen kvůli retardérům na cestách,“ řekla s tím, že hattrick v Losseru byl jejím dosavadním vrcholem koloběžkování. Doslova „pohlazením za tu dřinu, co tomu člověk dává“. Obhajovat své tituly může Waldhauserová až za dva roky na mistrovství světa v Estonsku.

XXI. ročník mezinárodního festivalu městských folklorních souborů odstartoval v pondělí 13. srpna v Ostravě.
OBRAZEM: Folklor bez hranic v Ostravě odstartoval

K TÉMATU

KolobkOVA 25Poslední prázdninovou sobotu (25. srpna) se mistryně světa Šárka Waldhauserová s přáteli z Bokolobka Týmu Ostrava bude podílet na pořádání akce KolobkOVA 25 na Hlavní třídě v Porubě. „Je to závod zařazený do cyklistického podniku Ostravské okruhy,“ řekla. Pro nejmenší děti přichystají dvousetmetrovou trať. Mládež pojede jeden (2,5 km), fitness kategorie čtyři (10 km) a hlavní závod deset okruhů (25 km). Přihlásit se dá za lidové startovné do neděle 19. srpna na webu bokolobkatym.cz, anebo přímo na místě od 8 hodin. Start první kategorie bude v 9.30 hodin.